Kiedryńska Lidia, Biologiczna stabilność wody wodociągowej

Komentarze praktyczne
Opublikowano: ABC
Status: Aktualny
Autor:

Biologiczna stabilność wody wodociągowej

Biologiczną stabilność wody utożsamia się z brakiem potencjalnej zdolności tej wody do ponownego wzrostu i rozwoju mikroorganizmów podczas jej przebywania w sieci wodociągowej. Woda stabilna biologicznie to taka, która nie podtrzymuje wzrostu mikroorganizmów. W artykule przedstawiono problemy zakładów wodociągowych związane z utrzymaniem jakości wody w sieci dystrybucyjnej oraz najczęściej spotykane w literaturze standardy biostabilności wody, przedstawiane najczęściej jako stężenie biodegradowalnego węgla organicznego (BWO). Tekst przedstawia także metody oznaczania podatności wody na wtórny rozwój mikroorganizmów w sieci wodociągowej i skutki braku stabilności biologicznej wody – rozwój mikroorganizmów tworzących biofilm.

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX