Wesołowska Agnieszka, Zasady stosowania obniżonej stawki podatku VAT do dostaw wyrobów cukierniczych. Glosa do wyroku TS z dnia 9 listopada 2017 r., C-499/16

Glosy
Opublikowano: LEX/el. 2017
Autor:
Rodzaj: glosa
Notka bibliograficzna: częściowo krytyczna

Zasady stosowania obniżonej stawki podatku VAT do dostaw wyrobów cukierniczych. Glosa do wyroku TS z dnia 9 listopada 2017 r., C-499/16

1.Wprowadzenie

Zgodnie z przepisem art. 96 dyrektywy Rady 2006/112/WE z 28.11.2006 r. w sprawie wspólnego systemu podatku od wartości dodanej (Dz.Urz. UE L 347, s. 1) – dalej dyrektywa 2006/112/WE – „państwa członkowskie stosują stawkę podstawową VAT, która jest określana przez każde państwo członkowskie jako procent podstawy opodatkowania i która jest jednakowa do dostaw towarów i świadczenia usług”. Przepis art. 98 dyrektywy 2006/112/WE przewiduje ponadto, że „państwa członkowskie mogą stosować jedną lub dwie stawki obniżone”, które „mają zastosowanie wyłącznie do dostaw towarów i świadczenia usług, których kategorie są określone w załączniku III”. W treści tego załącznika prawodawca wspólnotowy wskazał m.in. środki spożywcze przeznaczone do spożycia przez ludzi. Komentowany wyrok Trybunału Sprawiedliwości z 9.11.2017 r., C-499/16, AZ v. Minister Finansów, EU:C:2017:846, dalej wyrok C-499/16, AZ, wydany na gruncie przepisów prawa polskiego, bezpośrednio odnosi się właśnie do możliwości rozróżnienia...

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX