Gierszewski Wojciech, Wprowadzające w błąd oznaczanie produktów żywnościowych przy użyciu znaków towarowych – uwagi na tle rozporządzenia nr 1169/2011

Artykuły
Opublikowano: EPS 2024/5/27-35
Autor:
Rodzaj: artykuł

Wprowadzające w błąd oznaczanie produktów żywnościowych przy użyciu znaków towarowych – uwagi na tle rozporządzenia nr 1169/2011

Artykuł porusza tematykę wpływu rejestracji znaku towarowego na ocenę spełnienia wymogów stawianych przez rozporządzenie nr 1169/2011 w zakresie niewprowadzającego w błąd oznaczania produktów żywnościowych. Tematyka ta dotyka w istocie kwestii jednolitości ocen postrzegania znaku towarowego dokonywanych z perspektywy modelowego odbiorcy (konsumenta) przez Urząd Patentowy Rzeczypospolitej Polskiej czy Urząd Unii Europejskiej ds. Własności Intelektualnej oraz organy kontrolujące prawidłowość oznakowania produktów żywnościowych. Celem artykułu jest próba odpowiedzi na pytanie, czy istnieje wspólny zakres oceny znaków towarowych dokonywanej przez ww. organy w prowadzonych przez nie postępowaniach. A jeżeli tak, to czy istnienie zarejestrowanego znaku towarowego ma lub powinno mieć znaczenie dla ocen dokonywanych przez organy kontrolne? Autor dokonuje analizy zakresu badania znaków towarowych w obu postępowaniach i wskazuje, że w zakresie samego postrzegania znaku oceny na gruncie obu postępowań, przy stosowaniu tego samego wzorca odbiorcy, pokrywają się. Dochodzi więc do wniosku, że samo istnienie rejestracji znaku towarowego może i powinno mieć znaczenie dla ocen organów kontrolnych, przy czym nie jest to znaczenie przesądzające o braku naruszenia wymogów rozporządzenia. Autor krytykuje aktualną praktykę organów i orzecznictwa, w której istnienie znaków towarowych jest ignorowane lub deprecjonowane ze wskazaniem na odmienne cele regulacji prawa znaków towarowych i prawa żywnościowego. Postuluje zmianę kierunku orzecznictwa i uwzględnianie oceny postrzegania znaku towarowego, ewentualnie uzasadnienia odmienności w tym zakresie, za czym przemawia choćby postulat spójności systemowej.

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX