Srogosz Tomasz, Systemy żywnościowe w kontekście Zrównoważonych Celów Rozwoju - kilka uwag w czasie pandemii

Artykuły
Opublikowano: PPP 2020/6/24-37
Autor:
Rodzaj: artykuł

Systemy żywnościowe w kontekście Zrównoważonych Celów Rozwoju - kilka uwag w czasie pandemii

Słowa kluczowe: pandemia, bezpieczeństwo żywnościowe, system żywnościowy, zrównoważony rozwój, społeczność lokalna

1.Wprowadzenie

Żywność jest dobrem zaspokajającym podstawowe potrzeby człowieka. Od niej zależy nie tylko zdrowie, ale także życie. Z tego względu prawo do żywności należy nie tylko do praw drugiej generacji (społeczno-gospodarczych), ale także do praw pierwszej generacji (obywatelskich). Jako prawo drugiej generacji bezpośrednio wiąże się z prawem do zdrowia i prawem do odpowiedniego standardu życia. Jako prawo obywatelskie wyrasta z prawa do życia . Prawo do żywności postrzegać można również z perspektywy bezpieczeństwa żywnościowego. O ile to pierwsze zakorzenione jest w normach prawa krajowego i międzynarodowego, o tyle to drugie ma raczej konotacje socjologiczne. Mimo to istota prawa do żywności i bezpieczeństwa żywnościowego w zasadzie sprowadza się do tego samego – fizycznego, socjalnego i ekonomicznego dostępu do odpowiedniej żywności .

W globalnym świecie pytanie o zapewnienie...

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX