Doliński Jakub Michał, Smak oraz jego receptura jako przedmiot praw własności intelektualnej
Artykuły
Opublikowano: ZNUJ. PPWI 2012/2/57-85
Rodzaj: artykuł
Smak oraz jego receptura jako przedmiot praw własności intelektualnej
Prezentowany artykuł stanowi próbę przedstawienia pojęcia smaku i receptur kulinarnych na tle prawa własności intelektualnej. Autor na podstawie ustaw regulujących prawo autorskie i prawo własności przemysłowej oraz ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji , a także nauk ścisłych, dokonał analizy uwzględniającej zarówno stanowisko negujące, jak i dopuszczające umiejscowienie smaku wraz z jego nieodłącznymi funkcjami jako przedmiotu praw własności intelektualnej. Analizie poddano także kreujące smak przepisy kulinarne oraz metody kulinarne w kontekście ochrony prawnej. Zwrócono też uwagę na problematykę analizy sensorycznej jako formy dowodowej.
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX