Serlikowska Agnieszka, Rola Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów jako organu urzędowej kontroli żywności

Artykuły
Opublikowano: PPP 2023/9/86-103
Autor:
Rodzaj: artykuł

Rola Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów jako organu urzędowej kontroli żywności

Słowa kluczowe: Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, przewaga kontraktowa, urzędowa kontrola żywności, organy urzędowej kontroli żywności

1.Uwagi wprowadzające

Od 1.07.2020 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przejęła obowiązki Inspekcji Handlowej w zakresie nadzoru nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych w obrocie detalicznym . Zmiana ta miała służyć reorganizacji kompetencji obu inspekcji, które łączyły się w zakresie wykonywania zadań dotyczących jakości handlowej. W uzasadnieniu rządowego projektu ustawy przewidywano, że stworzenie jednego organu urzędowej kontroli żywności, odpowiedzialnego za kontrolę na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji żywności, umożliwi szybsze reagowanie na pojawiające się na rynku nieprawidłowości. Reorganizacja miała również zapewnić wykorzystanie potencjału połączonych służb kontrolnych oraz zaplecza laboratoryjnego, co powinno wpłynąć na poprawę bezpieczeństwa ekonomicznego konsumentów żywności oraz...

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX