Chlebowicz Piotr, Rec.: A. Lewkowicz, W. Pływaczewski, Przeciwdziałanie patologiom na rynku żywności, Szczytno 2015

Artykuły
Opublikowano: Prok.i Pr. 2016/2/178-182
Autor:
Rodzaj: recenzja

Rec.: A. Lewkowicz, W. Pływaczewski, Przeciwdziałanie patologiom na rynku żywności, Szczytno 2015

W naukach kryminologicznych ugruntowany jest pogląd, że przestępczość stanowi dynamiczne zjawisko, które nieustannie ewoluuje. Pojawiają się zatem nowe fenomeny przestępcze, które generują zagrożenia w różnych obszarach życia społecznego. Niewątpliwie do jednych z takich fenomenów należy tzw. przestępczość żywnościowa. Jest to szeroka kategoria kryminologiczna, która swym zakresem obejmuje fałszowanie żywności, oszukańcze praktyki międzynarodowych koncernów żywnościowych, przestępczość urzędniczą związaną z działalnością instytucji kontrolnych na rynkach żywności, wreszcie aktywność zorganizowanych grup przestępczych w związku z nadużyciami na tych rynkach . Warto w tym miejscu zauważyć, że kwestie te stanowią przedmiot zainteresowania nowego kierunku myśli kryminologicznej – tzw. zielonej kryminologii. Trzeba zatem podkreślić, że recenzowana publikacja wpisuje się w ten nurt i równocześnie może stać się wartościowym przyczynkiem do zainicjowania dyskusji dotyczącej bezpieczeństwa...

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX