Petit Yves, Oznaczenia jakościowe Unii Europejskiej w sektorze wina

Artykuły
Opublikowano: EPS 2016/2/16-22
Autor:
Rodzaj: artykuł

Oznaczenia jakościowe Unii Europejskiej w sektorze wina

Tradycja winiarska odgrywa fundamentalne znaczenie w kulturze wielu państw członkowskich UE, a w szczególności we Francji . To w krajach śródziemnomorskich zaczęły się rozwijać winnice, a w Egipcie natrafiono na najstarsze ślady aktywności w zakresie uprawy winorośli. Aktualnie winnice zajmują powierzchnię wynoszącą ok. 8 mln hektarów. Unia Europejska jest wiodącym producentem wina na świecie, a głównymi państwami członkowskimi wytwarzającymi tego rodzaju produkty są Włochy, Francja i Hiszpania. W obrębie UE całkowita produkcja wina wynosi 175 mln hektolitrów rocznie w odniesieniu do 45% całkowitej powierzchni winnic na świecie. Inne dane pozwalające ocenić znaczenie tego sektora rolnictwa: w Unii produkcja wina stanowi 65% światowej produkcji i 57% jego konsumpcji. Całkowity eksport do państw trzecich wzrósł z 17,9 mln hektolitrów w 2007 r. do 22,8 mln w 2011 r. (wzrost +27%). Ich łączna wartość wzrosła zatem z 5,9 mld euro w 2007 r. do 8,1 mld euro w 2011 r. (+36%) .

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX