Ślęzak Piotr, Czy kulinaria mogą być utworami w rozumieniu prawa autorskiego?

Artykuły
Opublikowano: ZNUJ. PPWI 2021/1/20-36
Autor:
Rodzaj: artykuł

Czy kulinaria mogą być utworami w rozumieniu prawa autorskiego?

W artykule przeanalizowano możliwość zaliczenia kulinariów, rozumianych jako wytwory sztuki kulinarnej, do kategorii utworów w rozumieniu prawa autorskiego. W ostatnich latach zagadnienie to staje się coraz istotniejsze. Z jednej strony w doktrynie zdecydowanie dominuje stanowisko odmawiające kulinariom ochrony autorskoprawnej, z drugiej natomiast środowisko ludzi zajmujących się kulinariami, zwłaszcza zawodowych kucharzy, zgłasza poczucie krzywdy wynikającej z braku poszanowania ich wysiłku intelektualnego. Wypada się zatem zastanowić, czy ten wysiłek zasługuje na ochronę na gruncie prawa autorskiego.

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX