Stych Marek, Bezpieczeństwo żywności w projekcie ustawy o Państwowej Inspekcji Weterynarii i Żywności

Artykuły
Opublikowano: PPP 2014/12/48-55
Autor:
Rodzaj: artykuł

Bezpieczeństwo żywności w projekcie ustawy o Państwowej Inspekcji Weterynarii i Żywności

1.Wstęp

Artykuł porusza współcześnie istotną kwestię związaną z bezpieczeństwem żywności. W szczególności odnosi się do założeń projektu ustawy o powołaniu szczególnej inspekcji, jaką ma być Państwowa Inspekcja Weterynarii i Żywności. Projekt dotyczący powołania inspekcji został złożony przez Klub Parlamentarny Platformy Obywatelskiej Marszałkowi Sejmu 19 września 2013 r. , a 21 lipca 2014 r. został on skierowany do pierwszego czytania na posiedzeniu Sejmu . Artykuł podejmuje próbę odpowiedzi na pytanie o zasadność przekazania nowej dużej inspekcji kompetencji w zakresie bezpieczeństwa żywności.

O randze bezpieczeństwa żywnościowego na szczeblu unijnym świadczy rozporządzenie (WE) nr 178/2002 z 28 stycznia 2002 r. wprowadzające ogólne zasady i wymagania w zakresie prawa żywnościowego i jednocześnie powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Podstawowe znaczenie w zakresie procedury związanej z bezpieczeństwem żywności ma art. 5. Określa on cele zawarte we wspólnotowym prawie...

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX