Zużycie surowców (receptury) przy produkcji pieczywa piekarniczego.
M.P.1959.59.290
Akt utracił mocZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 11 maja 1959 r.
w sprawie zużycia surowców (receptury) przy produkcji pieczywa piekarniczego.
ZAŁĄCZNIK
RECEPTURY NA PIECZYWO PIEKARNICZE
RECEPTURY NA PIECZYWO PIEKARNICZE
I.
Pieczywo żytnie.
Pieczywo żytnie.
A.
Opis: produkowany na kwasie z dodatkiem do ciasta soli, formowany na deskach, w koszyczkach lub w formach, wypiekany w bochenkach o różnych kształtach.
Opis: produkowany na kwasie z dodatkiem do ciasta soli, formowany na deskach, w koszyczkach lub w formach, wypiekany w bochenkach o różnych kształtach.
B.
Receptura:
Receptura:
C.
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej:
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej:
D.
Dopuszczalne odchylenia:
Dopuszczalne odchylenia:
do posypywania desek do 1,00 kg
do posypywania koszyczków " 0,70 "
Uwaga: nieużycie kopru uzależnione jest od życzeń konsumentów za zgodą władz terenowych. Koper można dodać do ciasta lub posypywać bochenki przed włożeniem do pieca.
A.
Opis: produkowany na kwasie z dodatkiem soli do ciasta, formowany na deskach lub w koszyczkach, wypiekany w bochenkach podłużnych.
Opis: produkowany na kwasie z dodatkiem soli do ciasta, formowany na deskach lub w koszyczkach, wypiekany w bochenkach podłużnych.
B.
Receptura:
Receptura:
C.
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej:
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej:
D.
Dopuszczalne odchylenia:
Dopuszczalne odchylenia:
do posypywania desek do 1,20 kg
do posypywania koszyczków " 1,00 "
A.
Opis: produkowany na kwasie z dodatkiem soli do ciasta, formowany na deskach, w koszyczkach lub w formach, wypiekany w bochenkach o różnych kształtach.
Opis: produkowany na kwasie z dodatkiem soli do ciasta, formowany na deskach, w koszyczkach lub w formach, wypiekany w bochenkach o różnych kształtach.
B.
Receptura:
Receptura:
C.
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej:
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej:
D.
Dopuszczalne odchylenia:
Dopuszczalne odchylenia:
do posypywania desek do 1,00 kg
do posypywania koszyczków " 0,70 "
A.
Opis: produkowany na kwasie z dodatkiem soli do ciasta, formowany na deskach, w koszyczkach lub w formach wypiekany w bochenkach o różnych kształtach.
Opis: produkowany na kwasie z dodatkiem soli do ciasta, formowany na deskach, w koszyczkach lub w formach wypiekany w bochenkach o różnych kształtach.
B.
Receptura:
Receptura:
C.
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej:
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej:
D.
Dopuszczalne odchylenia:
Dopuszczalne odchylenia:
do posypywania desek do 1,00 kg
do posypywania koszyczków " 0,70 "
A.
Opis: produkowany na kwasie z dodatkiem soli do ciasta, formowany na deskach lub w koszyczkach, wypiekany w bochenkach o różnych kształtach.
Opis: produkowany na kwasie z dodatkiem soli do ciasta, formowany na deskach lub w koszyczkach, wypiekany w bochenkach o różnych kształtach.
B.
Receptura:
Receptura:
C.
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej:
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej:
D.
Dopuszczalne odchylenia:
Dopuszczalne odchylenia:
do posypywania desek do 1,00 kg
do posypywania koszyczków " 0,70 "
A.
Opis: produkowany z dodatkiem kwasu pełnego, drożdży i soli, przygotowany w formach i w nich wypiekany.
Opis: produkowany z dodatkiem kwasu pełnego, drożdży i soli, przygotowany w formach i w nich wypiekany.
B.
Receptura:
Receptura:
C.
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej 1 kg
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej 1 kg
II.
Pieczywo pszenno-żytnie (mieszane).
Pieczywo pszenno-żytnie (mieszane).
A.
Opis: produkowany przy użyciu drożdży z dodatkiem soli i kminku do ciasta, formowany na deskach lub w koszyczkach, wypiekany w bochenkach o różnych kształtach.
Opis: produkowany przy użyciu drożdży z dodatkiem soli i kminku do ciasta, formowany na deskach lub w koszyczkach, wypiekany w bochenkach o różnych kształtach.
B.
Receptura:
Receptura:
C.
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej:
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej:
D.
Dopuszczalne odchylenia:
Dopuszczalne odchylenia:
do posypywania desek do 1,00 kg
do posypywania koszyczków " 0,70 "
Uwaga: nieużycie kminku, maku i czarnuszki uzależnione jest od życzeń konsumentów za zgodą władz terenowych.
A.
Opis: produkowany na kwasie z dodatkiem soli i kminku, formowany na deskach, w koszyczkach lub w formach, wypiekany w bochenkach o różnych kształtach.
Opis: produkowany na kwasie z dodatkiem soli i kminku, formowany na deskach, w koszyczkach lub w formach, wypiekany w bochenkach o różnych kształtach.
B.
Receptura:
Receptura:
C.
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej:
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej:
D.
Dopuszczalne odchylenia:
Dopuszczalne odchylenia:
do posypywania desek do 1,00 kg
do posypywania koszyczków " 0,70 "
Uwaga: nieużycie kminku uzależnione jest od życzeń konsumentów za zgodą władz terenowych.
A.
Opis: produkowany na drożdżach z dodatkiem soli i kminku do ciasta, formowany na deskach lub w koszyczkach, wypiekany w bochenkach podłużnych.
Opis: produkowany na drożdżach z dodatkiem soli i kminku do ciasta, formowany na deskach lub w koszyczkach, wypiekany w bochenkach podłużnych.
B.
Receptura:
Receptura:
C.
Wydajność minimalna o wadze jednostkowej: 0,7 kg
Wydajność minimalna o wadze jednostkowej: 0,7 kg
D.
Dopuszczalne odchylenia:
Dopuszczalne odchylenia:
do posypywania desek do 1,50 kg
do posypywania koszyczków " 1,20 "
Uwaga: nieużycie kminku, maku lub czarnuszki uzależnione jest od życzeń konsumentów za zgodą władz terenowych.
A.
Opis: produkowany na drożdżach z dodatkiem soli, mleka zsiadłego lub maślanki oraz kminku i czarnuszki, formowany na deskach, wypiekany w bochenkach okrągłych.
Opis: produkowany na drożdżach z dodatkiem soli, mleka zsiadłego lub maślanki oraz kminku i czarnuszki, formowany na deskach, wypiekany w bochenkach okrągłych.
B.
Receptura:
Receptura:
C.
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej 0,5 kg
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej 0,5 kg
D.
Dopuszczalne odchylenia:
Dopuszczalne odchylenia:
III.
Pieczywo pszenne zwykłe.
Pieczywo pszenne zwykłe.
(montowe, poznańskie, parki, paryskie, krakowskie).
A.
Opis: wypiekane na drożdżach z dodatkiem cukru i soli, o różnych kształtach.
Opis: wypiekane na drożdżach z dodatkiem cukru i soli, o różnych kształtach.
B.
Receptura:
Receptura:
C.
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej:
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej:
125,0 126,0, 127,0 129,0 130,0
D.
Dopuszczalne odchylenia: mąka pszenna typ 850 może być zastąpiona mąką pszenną "bułkową" typ 950 w tych samych ilościach.
Dopuszczalne odchylenia: mąka pszenna typ 850 może być zastąpiona mąką pszenną "bułkową" typ 950 w tych samych ilościach.
A.
Opis: produkowany na drożdżach, formowany na deskach lub w formach, wypiekany w bochenkach o różnych kształtach.
Opis: produkowany na drożdżach, formowany na deskach lub w formach, wypiekany w bochenkach o różnych kształtach.
B.
Receptura:
Receptura:
C.
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej:
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej:
D.
Dopuszczalne odchylenia:
Dopuszczalne odchylenia:
do posypywania desek do 1,00 kg
do posypywania koszyczków do 0,70 "
A.
Opis: produkowany na drożdżach z dodatkiem lecytyny, margaryny, cukru i soli, przygotowany w formach i w nich wypiekany.
Opis: produkowany na drożdżach z dodatkiem lecytyny, margaryny, cukru i soli, przygotowany w formach i w nich wypiekany.
B.
Receptura:
Receptura:
C.
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej 0,5 kg
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej 0,5 kg
A.
Opis: produkowany na drożdżach z dodatkiem soli, przygotowany w formach i w nich wypiekany.
Opis: produkowany na drożdżach z dodatkiem soli, przygotowany w formach i w nich wypiekany.
B.
Receptura:
Receptura:
C.
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej 1 kg
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej 1 kg
D.
Dopuszczalne odchylenia: zamiast kwasu mlekowego spożywczego dopuszcza się użycie maślanki w ilości 20 l.
Dopuszczalne odchylenia: zamiast kwasu mlekowego spożywczego dopuszcza się użycie maślanki w ilości 20 l.
A.
Opis: wypiekane na drożdżach z dodatkiem soli i cukru, o podłużnym kształcie.
Opis: wypiekane na drożdżach z dodatkiem soli i cukru, o podłużnym kształcie.
B.
Receptura:
Receptura:
C.
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej:
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej:
125,0 127,0
A.
Opis: wypiekane na drożdżach z dodatkiem jaj, cukru, margaryny i soli.
Opis: wypiekane na drożdżach z dodatkiem jaj, cukru, margaryny i soli.
B.
Receptura:
Receptura:
C.
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej:
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej:
132,0 134,0 136,0
A.
Opis: wypiekane na drożdżach z dodatkiem cukru, margaryny, maku i soli.
Opis: wypiekane na drożdżach z dodatkiem cukru, margaryny, maku i soli.
B.
Receptura:
Receptura:
C.
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej:
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej:
132,0 134,0 136,0
A.
Opis: wypiekane na drożdżach i zakwasie z dodatkiem cukru, soli i kminku.
Opis: wypiekane na drożdżach i zakwasie z dodatkiem cukru, soli i kminku.
B.
Receptura:
Receptura:
C.
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej:
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej:
127,0 128,0 130,0
A.
Opis: wypiekane na drożdżach z dodatkiem cukru, tłuszczu i soli.
Opis: wypiekane na drożdżach z dodatkiem cukru, tłuszczu i soli.
B.
Receptura:
Receptura:
C.
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej:
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej:
124,0 125,0
A.
Opis: wypiekane na drożdżach z dodatkiem cukru, soli i kminku.
Opis: wypiekane na drożdżach z dodatkiem cukru, soli i kminku.
B.
Receptura:
Receptura:
C.
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej:
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej:
127,0 128,0
IV.
Pieczywo pszenne wyborowe.
Pieczywo pszenne wyborowe.
A.
Opis: wypiekane na drożdżach z dodatkiem cukru, tłuszczu i soli.
Opis: wypiekane na drożdżach z dodatkiem cukru, tłuszczu i soli.
B.
Receptura:
Receptura:
C.
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej:
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej:
125,5 126,5
D.
Dopuszczalne odchylenia: dopuszcza się stosowanie maku do 1 kg.
Dopuszczalne odchylenia: dopuszcza się stosowanie maku do 1 kg.
A.
Opis: wypiekane na drożdżach z dodatkiem mleka, margaryny, cukru i soli.
Opis: wypiekane na drożdżach z dodatkiem mleka, margaryny, cukru i soli.
B.
Receptura:
Receptura:
C.
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej:
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej:
143,0 144,0 145,0
A.
Opis: wypiekane na drożdżach z dodatkiem mleka, margaryny, cukru, soli i jaj.
Opis: wypiekane na drożdżach z dodatkiem mleka, margaryny, cukru, soli i jaj.
B.
Receptura:
Receptura:
C.
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej:
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej:
142,0 143,0 144,0
A.
Opis: wypiekane na drożdżach z dodatkiem cukru, jaj, margaryny, oleju i soli, posypane kruszonką lub lukrowane.
Opis: wypiekane na drożdżach z dodatkiem cukru, jaj, margaryny, oleju i soli, posypane kruszonką lub lukrowane.
B.
Receptura:
Receptura:
C.
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej:
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej:
145,0 147,0 149,0
A.
Opis: wypiekane na drożdżach z dodatkiem jaj, cukru, oleju, soli.
Opis: wypiekane na drożdżach z dodatkiem jaj, cukru, oleju, soli.
B.
Receptura:
Receptura:
C.
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej 100 g 125,0
Wydajność minimalna przy wadze jednostkowej 100 g 125,0
D.
Dopuszczalne odchylenia: dopuszcza się stosowanie do 1 kg miodu sztucznego do wody podczas gotowania obwarzanków.
Dopuszczalne odchylenia: dopuszcza się stosowanie do 1 kg miodu sztucznego do wody podczas gotowania obwarzanków.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »