§ 7. - Zmiany w organizacji i działalności oddziałów zaopatrzenia robotniczego.

Monitor Polski

M.P.1956.57.620

Akt utracił moc
Wersja od: 15 stycznia 1972 r.
§  7.
1.
OZR powinny, gdzie tylko to jest możliwe i celowe, wszystkie swe zakłady przetwórcze i usługowe przekazać właściwym organizacjom terenowym.
2.
OZR mogą prowadzić zakłady przetwórcze (masarnie, piekarnie itp.) i usługowe (szewskie, krawieckie, fryzjerskie itp.) tylko w tych miejscowościach, w których terenowe organizacje gospodarcze nie są w stanie ich prowadzić. Wyjątek stanowią punkty usługowe w hotelach robotniczych i domach młodego robotnika, które mogą być nadal prowadzone przez OZR, jeżeli są rentowne.
3.
Zakłady przetwórcze prowadzone przez OZR powinny opierać swą produkcję w zasadzie na podstawowym surowcu pochodzącym z własnych gospodarstw pomocniczych.
4.
Prowadzenie zakładów przetwórczych i usługowych, o których mowa w ust. 2, może nastąpić tylko za zgodą prezydium właściwej wojewódzkiej rady narodowej.
5.
Prezydia wojewódzkich rad narodowych zobowiążą terenowe organizacje przemysłowe i spółdzielcze, które w całości lub w części przejęły od OZR zakłady przetwórcze lub punkty usługowe, do prowadzenia ich bez obniżenia ich produkcji i świadczeń.

System zarządzania i nadzór.