§ 4. - Zmiany w organizacji i działalności oddziałów zaopatrzenia robotniczego.

Monitor Polski

M.P.1956.57.620

Akt utracił moc
Wersja od: 15 stycznia 1972 r.
§  4.
1.
Pomocnicze gospodarstwa rolne prowadzone przez OZR muszą odpowiadać następującym warunkom:
1)
gospodarstwa pomocnicze mogą zajmować się wyłącznie produkcją hodowlano-warzywniczą,
2)
powinny one być położone w zasadzie w tym samym województwie co przedsiębiorstwo,
3)
odległość gospodarstwa od przedsiębiorstwa nie może być większa niż 20 km; w województwach stalinogrodzkim i gdańskim oraz w Warszawie, Krakowie, Poznaniu, Łodzi i Wrocławiu odległość ta nie może być większa niż 50 km,
4)
na każdych 200 stołowników przypadać może nie więcej niż 75 ha użytków rolnych.
2.
Przyjmuje się, że w zasadzie jeden OZR prowadzi tylko jedno gospodarstwo pomocnicze.
3.
Nieznaczne odchylenia od norm, o których mowa w ust. 1 pkt 3 i 4 i w ust. 2, mogą być w uzasadnionych przypadkach uwzględnione w porozumieniu z prezydium powiatowej rady narodowej.
4.
Ustala się, że zadaniem gospodarstw pomocniczych jest zaopatrzenie stołówek w potrzebne ilości mięsa, tłuszczów, warzyw, mleka, jaj itp. Nadwyżki produkcyjne, z wyjątkiem zbóż, powstałe po zaopatrzeniu stołówek, mogą być rozprowadzone między pracowników przedsiębiorstw, przy których działa OZR, po cenach ustalonych w § 17.