§ 4. - Zmiany w organizacji i działalności oddziałów zaopatrzenia robotniczego.
Monitor Polski
M.P.1956.57.620
Akt utracił moc Wersja od: 15 stycznia 1972 r.
§ 4.
1.
Pomocnicze gospodarstwa rolne prowadzone przez OZR muszą odpowiadać następującym warunkom: 1)
gospodarstwa pomocnicze mogą zajmować się wyłącznie produkcją hodowlano-warzywniczą, 2)
powinny one być położone w zasadzie w tym samym województwie co przedsiębiorstwo, 3)
odległość gospodarstwa od przedsiębiorstwa nie może być większa niż 20 km; w województwach stalinogrodzkim i gdańskim oraz w Warszawie, Krakowie, Poznaniu, Łodzi i Wrocławiu odległość ta nie może być większa niż 50 km, 4)
na każdych 200 stołowników przypadać może nie więcej niż 75 ha użytków rolnych.2.
Przyjmuje się, że w zasadzie jeden OZR prowadzi tylko jedno gospodarstwo pomocnicze.3.
Nieznaczne odchylenia od norm, o których mowa w ust. 1 pkt 3 i 4 i w ust. 2, mogą być w uzasadnionych przypadkach uwzględnione w porozumieniu z prezydium powiatowej rady narodowej.4.
Ustala się, że zadaniem gospodarstw pomocniczych jest zaopatrzenie stołówek w potrzebne ilości mięsa, tłuszczów, warzyw, mleka, jaj itp. Nadwyżki produkcyjne, z wyjątkiem zbóż, powstałe po zaopatrzeniu stołówek, mogą być rozprowadzone między pracowników przedsiębiorstw, przy których działa OZR, po cenach ustalonych w § 17.