§ 19. - Zmiany w organizacji i działalności oddziałów zaopatrzenia robotniczego.

Monitor Polski

M.P.1956.57.620

Akt utracił moc
Wersja od: 15 stycznia 1972 r.
§  19.
Rozliczenia wewnętrzne pomiędzy własnymi jednostkami organizacyjnymi OZR prowadzone są na zasadach następujących:
1)
pomocnicze gospodarstwa rolne rozliczają się:
a)
za zboże - po cenach zbytu Centralnego Zarządu Zakładów Zbożowych "P.Z.Z.",
b)
za żywiec dostarczany do masarń i stołówek - po cenach ustalonych przez Państwową Komisję Cen,
c)
za ziemniaki, warzywa i owoce - po cenach hurtowych w dniu dokonania zakupu i miejscu położenia gospodarstwa rolnego, ustalonych według zasad obowiązujących handel uspołeczniony w obrotach tymi artykułami,
d)
za mąkę dla stołówek, sklepów detalicznych i kiosków - po obowiązujących cenach detalicznych, pomniejszonych o rabaty detaliczne,
e)
za mąkę dla piekarń - po cenach zaopatrzeniowych,
f)
za śrutę i pasze treściwe dla tuczarń przemysłowych - po cenach obowiązujących przy zakupie tych pasz od dostawców uspołecznionych,
g)
za produkty nie wymienione pod lit. a)-f) - po obowiązujących cenach hurtowych;

ceny wymienione pod lit. a)-g) rozumie się franco stacja zakładu odbiorczego;

2)
zakłady przetwórcze rozliczają się przy sprzedaży swych wyrobów zakładom OZR po cenach hurtowych obowiązujących w handlu uspołecznionym.