§ 17. - Zmiany w organizacji i działalności oddziałów zaopatrzenia robotniczego.

Monitor Polski

M.P.1956.57.620

Akt utracił moc
Wersja od: 15 stycznia 1972 r.
§  17.
Za wydawane posiłki, świadczone usługi i sprzedawane towary OZR pobierają następujące opłaty:
1)
w stołówkach:
a)
od pracowników uprawnionych do korzystania ze stołówek - w wysokości kosztów surowca zużytego na dany posiłek obliczonego po cenach hurtowych,
b) 8
(skreślona);
2)
w barach mlecznych pobiera się ceny według sezonowych, powszechnie obowiązujących cenników;
3)
w bufetach:
a)
za wyroby produkcji własnej pobiera się ceny detaliczne surowca powiększone o narzut w wysokości ustalonej przez Państwową Komisję Planowania Gospodarczego w porozumieniu z Państwową Komisją Cen,
b)
za inne towary pobiera się ceny detaliczne;
4)
w punktach sprzedaży detalicznej:
a)
za artykuły zakupywane w źródłach scentralizowanych pobiera się ceny detaliczne obowiązujące w handlu uspołecznionym,
b)
za artykuły zakupywane w źródłach zdecentralizowanych pobiera się ceny według przepisów obowiązujących handel uspołeczniony w zakresie sprzedaży towarów ze skupu zdecentralizowanego,
c)
za artykuły pochodzące z własnych nadwyżek rolnych (po zaspokojeniu potrzeb stołówek) pobiera się ceny detaliczne obowiązujące w handlu uspołecznionym;
5)
w zakładach usługowych pobiera się ceny według cenników spółdzielczości pracy, obowiązujących dla danej kategorii zakładów w danej miejscowości, a w odniesieniu do nadwyżek zbożowych - ceny obowiązujące w rynkowym skupie zbóż;
6)
w przypadkach dostaw płodów rolnych przez OZR do uspołecznionych punktów skupu pobiera się ceny skupu, a przy sprzedaży innym odbiorcom - ceny obowiązujące dla danej grupy odbiorców.
8 § 17 pkt 1 lit. b) skreślona przez § 13 ust. 2 uchwały nr 295 z dnia 23 grudnia 1971 r. w sprawie zasad odpłatności konsumentów za korzystanie z żywienia przyzakładowego oraz pokrywania kosztów tego żywienia (M.P.72.1.1) z dniem 15 stycznia 1972 r.