§ 2. - Zmiana podporządkowania przedsiębiorstw państwowych pn. "Kolejowe Zakłady Gastronomiczne".
Monitor Polski
M.P.1957.96.558
Akt utracił moc
Wersja od: 12 grudnia 1957 r.
§ 2.
1.
W celu zagwarantowania podróżnym korzystającym z usług kolei prawidłowej obsługi w zakresie wyżywienia przedsiębiorstwa prowadzące zakłady gastronomiczne na terenie kolejowym, jak również ich organy zwierzchnie, obowiązane są do ścisłej współpracy z organami Polskich Kolei Państwowych, a w szczególności:
1)
do dostosowania godzin otwarcia i zamknięcia zakładów w zależności od ruchu podróżnych i ich potrzeb oraz uruchamiania odpowiednich zakładów i punktów sprzedaży na terenie kolejowym;
2)
przestrzegania zakazu sprzedaży i spożycia napojów alkoholowych na terenie kolejowym;
3)
przestrzegania przepisów porządkowych i sanitarnych obowiązujących na terenie kolejowym.
2.
Ministrowie Handlu Wewnętrznego i Komunikacji ustalą wzajemnie prawa i obowiązki między przedsiębiorstwami prowadzącymi zakłady gastronomiczne na terenach kolejowych a organami Polskich Kolei Państwowych oraz zasady wzajemnej współpracy.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .