§ 2. - Zmiana podporządkowania przedsiębiorstw państwowych pn. "Kolejowe Zakłady Gastronomiczne".

Monitor Polski

M.P.1957.96.558

Akt utracił moc
Wersja od: 12 grudnia 1957 r.
§  2.
1.
W celu zagwarantowania podróżnym korzystającym z usług kolei prawidłowej obsługi w zakresie wyżywienia przedsiębiorstwa prowadzące zakłady gastronomiczne na terenie kolejowym, jak również ich organy zwierzchnie, obowiązane są do ścisłej współpracy z organami Polskich Kolei Państwowych, a w szczególności:
1)
do dostosowania godzin otwarcia i zamknięcia zakładów w zależności od ruchu podróżnych i ich potrzeb oraz uruchamiania odpowiednich zakładów i punktów sprzedaży na terenie kolejowym;
2)
przestrzegania zakazu sprzedaży i spożycia napojów alkoholowych na terenie kolejowym;
3)
przestrzegania przepisów porządkowych i sanitarnych obowiązujących na terenie kolejowym.
2.
Ministrowie Handlu Wewnętrznego i Komunikacji ustalą wzajemnie prawa i obowiązki między przedsiębiorstwami prowadzącymi zakłady gastronomiczne na terenach kolejowych a organami Polskich Kolei Państwowych oraz zasady wzajemnej współpracy.