§ 1. - Zmiana nadzoru i koordynacja działalności gospodarczej związanej ze skupem oraz zagospodarowaniem owoców, warzyw i ziemniaków wczesnych.

Monitor Polski

M.P.1967.31.145

Akt utracił moc
Wersja od: 3 czerwca 1967 r.
§  1.
1.
Ustala się następujący podział kompetencji naczelnych i terenowych organów administracji państwowej w sprawach dotyczących organizacji produkcji, skupu i zagospodarowania owoców, warzyw i ziemniaków wczesnych:
1)
Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu:
a)
sporządza bilans owoców, warzyw i ziemniaków wczesnych na podstawie oceny zbiorów dokonywanej przez Ministerstwo Rolnictwa,
b)
nadzoruje i koordynuje działalność gospodarczą uczestników obrotu w zakresie skupu i obrotu hurtowego owoców, warzyw i ziemniaków wczesnych, sprawuje nadzór nad prawidłowym rozwojem sieci punktów skupu oraz organizacją przerzutów międzywojewódzkich, oddziałuje na kierunki produkcji towarowej owoców, warzyw i ziemniaków wczesnych oraz koordynuje przetwórstwo owocowo-warzywne,
c)
sprawuje w porozumieniu z Ministrami Handlu Wewnętrznego i Handlu Zagranicznego koordynację eksportu nadwyżek świeżych owoców, warzyw i ziemniaków wczesnych - po zapewnieniu planowych dostaw dla handlu zagranicznego - oraz eksportu i importu przetworów owocowo-warzywnych,
2)
Minister Handlu Wewnętrznego:
a)
sprawuje nadzór nad zaopatrzeniem rynku w owoce, warzywa i ziemniaki wczesne, określa wielkość ich zapotrzebowania, koordynuje działalność uczestników obrotu detalicznego oraz ustala w porozumieniu z Ministrami Przemysłu Spożywczego i Skupu oraz Handlu Zagranicznego zasady tworzenia rezerw owoców i warzyw koniecznych dla zapewnienia zaopatrzenia rynku wewnętrznego i na eksport,
b)
sprawuje w porozumieniu z Ministrami Handlu Zagranicznego i Przemysłu Spożywczego i Skupu nadzór i koordynację nad importem świeżych owoców i warzyw gatunków produkowanych w kraju,
3)
organy do spraw skupu prezydiów wojewódzkich rad narodowych:
a)
koordynują, zgodnie z wytycznymi Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu, działalność instytucji i organizacji gospodarczych, zajmujących się na terenie danego województwa skupem i obrotem hurtowym,
b)
sporządzają dla Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu wojewódzkie bilanse owoców, warzyw i ziemniaków wczesnych na podstawie danych przedstawionych przez jednostki gospodarcze prowadzące organizację produkcji oraz skupu owoców, warzyw i ziemniaków wczesnych w porozumieniu z organami do spraw rolnych oraz handlu prezydiów wojewódzkich rad narodowych,
c)
opracowują wnioski w zakresie pokrycia występujących na ich terenie niedoborów bądź sposobów zagospodarowania nadwyżek owoców, warzyw i ziemniaków wczesnych.
2.
Bilans, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a), powinien uwzględniać:
1)
ilość owoców, warzyw i ziemniaków wczesnych potrzebnych na zaopatrzenie rynku, zgłoszoną przez Ministra Handlu Wewnętrznego,
2)
ilość owoców i warzyw potrzebnych na zaopatrzenia przemysłu, ustaloną przez Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu,
3)
ilość owoców, warzyw i ziemniaków wczesnych potrzebnych na eksport, zgłoszoną przez Ministra Handlu Zagranicznego,
4)
ilość owoców i warzyw importowanych na potrzeby rynku i przemysłu.