Zm.: zarządzenie z dnia 8 lipca 1954 r. w sprawie ustalania wysokości i trybu pobierania opłat targowych od handlu i opłat za usługi na targowiskach.

Monitor Polski

M.P.1955.40.394

Akt jednorazowy
Wersja od: 10 maja 1955 r.

ZARZĄDZENIE
PREZESA PAŃSTWOWEJ KOMISJI CEN
z dnia 14 kwietnia 1955 r.
zmieniające zarządzenie z dnia 8 lipca 1954 r. w sprawie ustalania wysokości i trybu pobierania opłat targowych od handlu i opłat za usługi na targowiskach.

Na podstawie art. 7 dekretu z dnia 3 czerwca 1953 r. o ustalaniu cen, opłat i stawek taryfowych (Dz. U. Nr 31, poz. 122), § 2 ust. 3 pkt 1 uchwały nr 406 Rady Ministrów z dnia 3 czerwca 1953 r. w sprawie właściwości organów do ustalania niektórych cen, opłat i stawek taryfowych oraz w sprawie zasad i trybu składania wniosków o ustalenie cen, opłat i stawek taryfowych oraz określenia wytycznych do ich ustalenia (Monitor Polski z 1953 r. Nr A-57, poz. 722, Nr A-96. poz. 1336 i Nr A-115, poz. 1495 oraz z 1954 r. Nr A-50, poz. 683) i § 2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 19 lutego 1949 r. w sprawie zakresu działania Ministra Handlu Wewnętrznego (Dz. U. Nr 10, poz. 62) zarządza się, co następuje:
W cenniku maksymalnych opłat targowych od handlu i opłat za usługi świadczone przez targowiska, stanowiącym załącznik do zarządzenia Ministra Handlu Wewnętrznego oraz Prezesa Państwowej Komisji Cen z dnia 8 lipca 1954 r. w sprawie ustalania wysokości i trybu pobierania opłat targowych od handlu i opłat za usługi na targowiskach (Monitor Polski Nr A-68, poz. 860), wprowadza się następujące zmiany:

w części II (Opłaty za usługi) ust. 1 pkt 11 otrzymuje brzmienie:

"11.a) kompletu narzędzi wraz z miejscem do sprzedaży mięsa z uboju gospodarczego100od 1 kg mięsa przeznaczonego do sprzedaży
(za komplet narzędzi do rozbiórki i wyrębu mięsa należy uważać wagę szalkową lub uchylną z odważnikami, dwa noże, musat, topór, pień)
b) miejsca do sprzedaży mięsa z uboju gospodarczego080od 1 kg mięsa przeznaczonego do sprzedaży".
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.