Zm.: zarządzenie z dnia 6 lutego 1951 r. w sprawie zasad kalkulacji w uspołecznionych przedsiębiorstwach gastronomicznych.

Monitor Polski

M.P.1951.A-73.966

Akt jednorazowy
Wersja od: 11 czerwca 1951 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 5 czerwca 1951 r.
w sprawie zmiany zarządzenia z dnia 6 lutego 1951 r. w sprawie zasad kalkulacji w uspołecznionych przedsiębiorstwach gastronomicznych.

Na podstawie § 2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 19 lutego 1949 r. w sprawie zakresu działania Ministra Handlu Wewnętrznego (Dz. U. R. P. Nr 10, poz. 62) zarządza się, co następuje:
W § 4 zarządzenia Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 6 lutego 1951 r. w sprawie zasad kalkulacji w uspołecznionych przedsiębiorstwach gastronomicznych (Monitor Polski Nr A-31, poz. 393) ust. 1 otrzymuje brzmienie następujące:

"1. Ustala się aż do odwołania następujące granice zysku brutto:

dla potraw i przekąsek jarskichdla pozostałych potraw i przekąsekdla napojów
a)dla zakładów kategorii I110%100%150%
b)dla zakładów kategorii II100%80%100%
c)dla zakładów kategorii III100%70%70%
d)dla bufetów w miejscach rozrywkowych-70%70%
e)dla pozostałych bufetów-50%50%
f)dla barów mlecznych-50%50%
g)dla gospód100%70%70%"
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia z mocą od dnia 11 czerwca 1951 r.