Zm.: zarządzenie z dnia 25 lipca 1951 r. w sprawie ustalenia norm orientacyjnych minimum wyposażenia technicznego stołówek pracowniczych prowadzonych przez spółdzielnie spożywców i oddziały zaopatrzenia robotniczego.
Monitor Polski
M.P.1955.36.354
Akt jednorazowy Wersja od: 27 kwietnia 1955 r.
ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 17 marca 1955 r.
zmieniające zarządzenie z dnia 25 lipca 1951 r. w sprawie ustalenia norm orientacyjnych minimum wyposażenia technicznego stołówek pracowniczych prowadzonych przez spółdzielnie spożywców i oddziały zaopatrzenia robotniczego.
Na podstawie § 7 pkt 2 uchwały Prezydium Rządu z dnia 21 lutego 1951 r. w sprawie zasad prowadzenia stołówek pracowniczych i tworzenia oddziałów zaopatrzenia robotniczego (Monitor Polski Nr A-19, poz. 246) zarządza się, co następuje:
W zarządzeniu Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 25 lipca 1951 r. w sprawie ustalenia norm orientacyjnych minimum wyposażenia technicznego stołówek pracowniczych prowadzonych przez spółdzielnie spożywców i oddziały zaopatrzenia robotniczego (Monitor Polski Nr A-71, poz. 924) wprowadza się następujące zmiany:
ZAŁĄCZNIKI 1)
§ 2 otrzymuje brzmienie:"§ 2.
Ustala się:
1) orientacyjne normy wyposażenia technicznego stołówek w sprzęt zmechanizowany, jak w załączniku nr 1 do niniejszego zarządzenia,
2) orientacyjne normy wyposażenia w inny sprzęt dla stołówek obliczonych na 200-300 konsumentów, jak w załączniku nr 2 do niniejszego zarządzenia.";
2)
dotychczasowy załącznik do zarządzenia oznacza się tytułem "Minimum wyposażenia technicznego stołówek pracowniczych" i oznacza się jako załącznik nr 1; 3)
dodaje się nowy załącznik nr 2 w brzmieniu podanym w załączniku do niniejszego zarządzenia.ZAŁĄCZNIK Nr 1
do zarządzenia Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 17 marca 1955 r. (poz. 354).
do zarządzenia Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 17 marca 1955 r. (poz. 354).
"
ZAŁĄCZNIK Nr 2
do zarządzenia Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 25 lipca 1951 r. (poz. 924).
do zarządzenia Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 25 lipca 1951 r. (poz. 924).
ORIENTACYJNE NORMY WYPOSAŻENIA W INNY SPRZĘT DLA STOŁÓWEK OBLICZONYCH NA 200-300 KONSUMENTÓW (75 MIEJSC KONSUMPCYJNYCH)
Lp. | Wyszczególnienie sprzętu | Ilość | ||
Maszyny | ||||
1. | Boiler 100 l | 1 | ||
2. | Maszynka ręczna do mięsa | 1 | ||
3.**) | Lodówka na lód naturalny | 1 | ||
4. | Maszynka do tarcia bułki | 1 | ||
5. | Maszynka do ostrzenia i czyszczenia noży | 1 | ||
6. | Wentylatory | 2 | ||
Naczynia i sprzęt kuchenny | ||||
7.*) | Kociołek o pojemności 70 l Ø 50 cm | 1 | ||
8.*) | Kociołki o pojemności 50 l Ø 44 cm | 3-4 | ||
9.*) | Kociołki o pojemności 20 l Ø 32 cm | 4-6 | ||
10.*) | Rondle Ø 24 cm płytkie 3 | 5 l | 3-5 | |
11.*) | Rondle Ø 24 cm głębokie 6 | 5 l | 3-5 | |
12. | Patelnie Ø 32 cm | 5-6 | ||
13. | Patelnie Ø 20 cm | 4 | ||
14. | Pokrywy różnej wielkości dopasowane do wielkości naczyń | 15-21 | ||
15.*) | Czajniki wypukłe Ø 28 cm - 10 l | 2 | ||
16. | Solniczka kuchenna | 1 | ||
17. | Wagi uchylne lub szalkowe | 2 | ||
18. | Waga dziesiętna | 1 | ||
19. | Zegar | 1 | ||
20. | Bemar z blachy stalowej z uchami | 1 | ||
21. | Brytwanny żeliwne 40 cm, 36 cm i 30 cm | 6-8 | ||
22. | Blachy do pieczenia ciast | 4 | ||
23. | Wanienki do płukania jarzyn | 2-3 | ||
24. | Sita do jarzyn Ø 30 cm | 2 | ||
25. | Wanienki do ciasta | 2 | ||
26.*) | Wanienki do ryb z wkładką | 4 | ||
27. | Łyżki czerpakowe 3 l z trzonkiem 1 m | 2 | ||
28.*) | Łyżki czerpakowe 0 | 5 l | 4-6 | |
29.*) | Łyżki czerpakowe Ø 8 cm | 3 | ||
30.*) | Cedzidła duże Ø 22 cm | 3 | ||
31.*) | Cedzidło kotłowe Ø 30 cm z trzonkiem 1 m | 1 | ||
32.*) | Szumówki Ø 10 cm | 2 | ||
33.*) | Szumówka Ø 20 cm z trzonkiem 1 m | 1 | ||
34. | Miednice Ø 40 cm | 3-4 | ||
35. | Miednice Ø 60 cm | 1-2 | ||
36. | Wiadra Ø 30 cm emaliowane | 2-4 | ||
37. | Wiadra Ø 30 cm ocynkowane | 2 | ||
38. | Szatkownice małe | 2-4 | ||
39. | Tarki grube | 4-5 | ||
40. | Tarki drobne | 2 | ||
41. | Lejek | 1 | ||
42. | Podstawki pod garnki | 10 | ||
43. | Łopatki do mięsa i ryb | 4 | ||
44. | Tłuczki (młotki) do mięsa | 2 | ||
45. | Tłuczki do ziemniaków (druciane) | 4 | ||
46. | Trzepaczki sprężynowe (podłużne) | 2 | ||
47. | Widelce kuchenne 175 mm | 2 | ||
48. | Widelce kuchenne 200 mm | 2 | ||
49. | Noże do wędlin | 2 | ||
50. | Noże kucharskie 150 mm, 175 mm, 200 mm, 300 mm, 400 mm po 2 | 10 | ||
51. | Noże jarzyniaki 50 mm, 112 mm | 10-15 | ||
52. | Tasaki 150 mm | 2 | ||
53. | Musat stalowy | 1 | ||
54. | Topór rzeźniczy | 1 | ||
55. | Siekierka | 1 | ||
56. | Młynek do pieprzu | 1 | ||
57. | Korkociągi | 2 | ||
58. | Otwieracze do konserw | 2 | ||
59. | Kocioł do bielizny Ø 42 cm | 1 | ||
60. | Tara | 1 | ||
61. | Żelazko elektryczne | 1 | ||
62. | Podstawka pod żelazko | 1 | ||
Wyroby z drzewa | ||||
63. | Sito włosiane Ø 60 cm | 1 | ||
64. | Sita włosiane Ø 30 cm | 2 | ||
65. | Warząchwie | 4 | ||
66. | Wiosła do mieszania okute | 2-3 | ||
67. | Łyżki różnej wielkości | 15-20 | ||
68. | Firlejki (mątewki) | 3 | ||
69. | Deski różnej wielkości | 4-6 | ||
70. | Stolnice | 2 | ||
71. | Wałki do ciasta | 4 | ||
72. | Tace z dykty | 5-8 | ||
73. | Koszyki dla obieraczek | 5-8 | ||
Nakrycia stołowe | ||||
74. | Noże stołowe | 200 | ||
75. | Łyżki stołowe | 200 | ||
76. | Widelce stołowe | 300 | ||
77. | Łyżeczki | 150 | ||
Porcelana lub porcelit | ||||
78. | Talerze głębokie Ø 24 cm | 200-300 | ||
79. | Talerze płytkie Ø 24 cm | 200-300 | ||
80. | Talerze płytkie Ø 17 cm | 150-200 | ||
81. | Filiżanki ze spodkami | 100-150 | ||
82. | Solniczki posypywaczki | 20 | ||
83. | Cukierniczki | 20 | ||
84. | Imbryki do kawy (dzbanki) 2 l | 20 | ||
Wyroby kamionkowe | ||||
85. | Garnki 10 l | 4-5 | ||
86. | Garnki 15 l | 3 | ||
87. | Kwasiarki z dziurkowanymi pokrywami 0 | 5 l lub 0 | 25 l | 200-300 |
Wyposażenie sali konsumpcyjnej | ||||
88. | Stoły 80 x 80 cm | 20 | ||
89. | Krzesła | 80 | ||
90. | Serwetniki | 20 | ||
91. | Popielniczki | 20 | ||
92. | Wazony (do ciętych kwiatów) | 20 | ||
Wyposażenie kuchni | ||||
93. | Zlewozmywaki (trójdziałowe) | 2 | ||
94. | Stoły obite blachą | 4 | ||
95. | Półki na naczynia | 3-4 | ||
96. | Kredensy lub szafy | 1-2 | ||
97. | Taborety | 5-6 | ||
98. | Stołki dla obieraczek | 5-6 | ||
99. | Pień do rąbania mięsa | 1 | ||
100. | Paka do węgla | 1 | ||
101. | Wiadra do węgla Ø 32 cm ocynkowane | 2-3 | ||
102. | Łopatki do węgla (szufelki) | 2 | ||
103. | Pogrzebacz do wygarniania żużli | 1 | ||
104. | Haczyki | 2 | ||
Przybory porządkowe | ||||
105. | Szczotki ryżowe ręczne | 4-6 | ||
106. | Szczotki ryżowe na kiju | 2 | ||
107. | Szczotki z włosia do zamiatania | 3-4 | ||
108. | Śmietniczki 24 cm | 2 | ||
109. | Wiadra hermetyczne na śmieci | 3 | ||
110. | Miednice do mycia | 2 | ||
111. | Mydelniczki | 2 | ||
112. | Wycieraczki do nóg | 3 | ||
113. | Wieszaki do ręczników | 3 | ||
114. | Spluwaczki emaliowane | 6 | ||
115. | Puszka na środki do czyszczenia | 1 | ||
116. | Łopatki gumowe do zgarniania z talerzy | 6 | ||
Bielizna kuchenna | ||||
117. | Ścierki do naczyń | 50-60 | ||
118. | Ścierki do podłóg | 6-8 | ||
119. | Ręczniki | 15-20 | ||
Bielizna stołowa | ||||
120. | Obrusy 140 x 140 cm | 60 | ||
Różne | ||||
121. | Paki obite blachą na odpadki | 1-2 | ||
122. | Apteczka | 1 | ||
123. | Komplet narzędzi | 1 | ||
124. | Nożyczki | 1 | ||
125. | Lampa naftowa | 1 |
Uwagi:
*) W miarę możności aluminiowe.
**) O ile stołówka nie posiada szafy-chłodni mechanicznej".
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »