Zm.: zarządzenie z dnia 25 lipca 1951 r. w sprawie ustalenia norm orientacyjnych minimum wyposażenia technicznego stołówek pracowniczych prowadzonych przez spółdzielnie spożywców i oddziały zaopatrzenia robotniczego.

Monitor Polski

M.P.1955.36.354

Akt jednorazowy
Wersja od: 27 kwietnia 1955 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 17 marca 1955 r.
zmieniające zarządzenie z dnia 25 lipca 1951 r. w sprawie ustalenia norm orientacyjnych minimum wyposażenia technicznego stołówek pracowniczych prowadzonych przez spółdzielnie spożywców i oddziały zaopatrzenia robotniczego.

Na podstawie § 7 pkt 2 uchwały Prezydium Rządu z dnia 21 lutego 1951 r. w sprawie zasad prowadzenia stołówek pracowniczych i tworzenia oddziałów zaopatrzenia robotniczego (Monitor Polski Nr A-19, poz. 246) zarządza się, co następuje:
W zarządzeniu Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 25 lipca 1951 r. w sprawie ustalenia norm orientacyjnych minimum wyposażenia technicznego stołówek pracowniczych prowadzonych przez spółdzielnie spożywców i oddziały zaopatrzenia robotniczego (Monitor Polski Nr A-71, poz. 924) wprowadza się następujące zmiany:
1)
§ 2 otrzymuje brzmienie:

"§ 2.

Ustala się:

1) orientacyjne normy wyposażenia technicznego stołówek w sprzęt zmechanizowany, jak w załączniku nr 1 do niniejszego zarządzenia,

2) orientacyjne normy wyposażenia w inny sprzęt dla stołówek obliczonych na 200-300 konsumentów, jak w załączniku nr 2 do niniejszego zarządzenia.";

2)
dotychczasowy załącznik do zarządzenia oznacza się tytułem "Minimum wyposażenia technicznego stołówek pracowniczych" i oznacza się jako załącznik nr 1;
3)
dodaje się nowy załącznik nr 2 w brzmieniu podanym w załączniku do niniejszego zarządzenia.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr 1 

do zarządzenia Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 17 marca 1955 r. (poz. 354).

"

ZAŁĄCZNIK Nr 2

do zarządzenia Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 25 lipca 1951 r. (poz. 924).

ORIENTACYJNE NORMY WYPOSAŻENIA W INNY SPRZĘT DLA STOŁÓWEK OBLICZONYCH NA 200-300 KONSUMENTÓW (75 MIEJSC KONSUMPCYJNYCH)
Lp.Wyszczególnienie sprzętuIlość
Maszyny
1.Boiler 100 l1
2.Maszynka ręczna do mięsa1
3.**)Lodówka na lód naturalny1
4.Maszynka do tarcia bułki1
5.Maszynka do ostrzenia i czyszczenia noży1
6.Wentylatory2
Naczynia i sprzęt kuchenny
7.*)Kociołek o pojemności 70 l Ø 50 cm1
8.*)Kociołki o pojemności 50 l Ø 44 cm3-4
9.*)Kociołki o pojemności 20 l Ø 32 cm4-6
10.*)Rondle Ø 24 cm płytkie 35 l3-5
11.*)Rondle Ø 24 cm głębokie 65 l3-5
12.Patelnie Ø 32 cm5-6
13.Patelnie Ø 20 cm4
14.Pokrywy różnej wielkości dopasowane do wielkości naczyń15-21
15.*)Czajniki wypukłe Ø 28 cm - 10 l2
16.Solniczka kuchenna1
17.Wagi uchylne lub szalkowe2
18.Waga dziesiętna1
19.Zegar1
20.Bemar z blachy stalowej z uchami1
21.Brytwanny żeliwne 40 cm, 36 cm i 30 cm6-8
22.Blachy do pieczenia ciast4
23.Wanienki do płukania jarzyn2-3
24.Sita do jarzyn Ø 30 cm2
25.Wanienki do ciasta2
26.*)Wanienki do ryb z wkładką4
27.Łyżki czerpakowe 3 l z trzonkiem 1 m2
28.*)Łyżki czerpakowe 05 l4-6
29.*)Łyżki czerpakowe Ø 8 cm3
30.*)Cedzidła duże Ø 22 cm3
31.*)Cedzidło kotłowe Ø 30 cm z trzonkiem 1 m1
32.*)Szumówki Ø 10 cm2
33.*)Szumówka Ø 20 cm z trzonkiem 1 m1
34.Miednice Ø 40 cm3-4
35.Miednice Ø 60 cm1-2
36.Wiadra Ø 30 cm emaliowane2-4
37.Wiadra Ø 30 cm ocynkowane2
38.Szatkownice małe2-4
39.Tarki grube4-5
40.Tarki drobne2
41.Lejek1
42.Podstawki pod garnki10
43.Łopatki do mięsa i ryb4
44.Tłuczki (młotki) do mięsa2
45.Tłuczki do ziemniaków (druciane)4
46.Trzepaczki sprężynowe (podłużne)2
47.Widelce kuchenne 175 mm2
48.Widelce kuchenne 200 mm2
49.Noże do wędlin2
50.Noże kucharskie 150 mm, 175 mm, 200 mm, 300 mm, 400 mm po 210
51.Noże jarzyniaki 50 mm, 112 mm10-15
52.Tasaki 150 mm2
53.Musat stalowy1
54.Topór rzeźniczy1
55.Siekierka1
56.Młynek do pieprzu1
57.Korkociągi2
58.Otwieracze do konserw2
59.Kocioł do bielizny Ø 42 cm1
60.Tara1
61.Żelazko elektryczne1
62.Podstawka pod żelazko1
Wyroby z drzewa
63.Sito włosiane Ø 60 cm1
64.Sita włosiane Ø 30 cm2
65.Warząchwie4
66.Wiosła do mieszania okute2-3
67.Łyżki różnej wielkości15-20
68.Firlejki (mątewki)3
69.Deski różnej wielkości4-6
70.Stolnice2
71.Wałki do ciasta4
72.Tace z dykty5-8
73.Koszyki dla obieraczek5-8
Nakrycia stołowe
74.Noże stołowe200
75.Łyżki stołowe200
76.Widelce stołowe300
77.Łyżeczki150
Porcelana lub porcelit
78.Talerze głębokie Ø 24 cm200-300
79.Talerze płytkie Ø 24 cm200-300
80.Talerze płytkie Ø 17 cm150-200
81.Filiżanki ze spodkami100-150
82.Solniczki posypywaczki20
83.Cukierniczki20
84.Imbryki do kawy (dzbanki) 2 l20
Wyroby kamionkowe
85.Garnki 10 l4-5
86.Garnki 15 l3
87.Kwasiarki z dziurkowanymi pokrywami 05 l lub 025 l200-300
Wyposażenie sali konsumpcyjnej
88.Stoły 80 x 80 cm20
89.Krzesła80
90.Serwetniki20
91.Popielniczki20
92.Wazony (do ciętych kwiatów)20
Wyposażenie kuchni
93.Zlewozmywaki (trójdziałowe)2
94.Stoły obite blachą4
95.Półki na naczynia3-4
96.Kredensy lub szafy1-2
97.Taborety5-6
98.Stołki dla obieraczek5-6
99.Pień do rąbania mięsa1
100.Paka do węgla1
101.Wiadra do węgla Ø 32 cm ocynkowane2-3
102.Łopatki do węgla (szufelki)2
103.Pogrzebacz do wygarniania żużli1
104.Haczyki2
Przybory porządkowe
105.Szczotki ryżowe ręczne4-6
106.Szczotki ryżowe na kiju2
107.Szczotki z włosia do zamiatania3-4
108.Śmietniczki 24 cm2
109.Wiadra hermetyczne na śmieci3
110.Miednice do mycia2
111.Mydelniczki2
112.Wycieraczki do nóg3
113.Wieszaki do ręczników3
114.Spluwaczki emaliowane6
115.Puszka na środki do czyszczenia1
116.Łopatki gumowe do zgarniania z talerzy6
Bielizna kuchenna
117.Ścierki do naczyń50-60
118.Ścierki do podłóg6-8
119.Ręczniki15-20
Bielizna stołowa
120.Obrusy 140 x 140 cm60
Różne
121.Paki obite blachą na odpadki1-2
122.Apteczka1
123.Komplet narzędzi1
124.Nożyczki1
125.Lampa naftowa1

Uwagi:

*) W miarę możności aluminiowe.

**) O ile stołówka nie posiada szafy-chłodni mechanicznej".