§ 1. - Zm.: zarządzenie w sprawie zasad organizacji żywienia przyzakładowego w zakładach pracy.

Monitor Polski

M.P.1973.37.228

Akt jednorazowy
Wersja od: 3 września 1973 r.
§  1.
W zarządzeniu Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 1 lutego 1972 r. w sprawie zasad organizacji żywienia przyzakładowego w zakładach pracy (Monitor Polski Nr 11, poz. 81) § 9 otrzymuje brzmienie:

"§ 9. 1. Uruchomienie przez zakład pracy placówki żywienia przyzakładowego może nastąpić po uzgodnieniu z radą zakładową oraz po:

1) uzyskaniu zgody właściwego terenowo organu sanitarno-epidemiologicznego,

2) zgłoszeniu placówki:

a) na terenie miasta wyłączonego z województwa - właściwemu do spraw handlu organowi prezydium dzielnicowej rady narodowej,

b) na terenie miasta stanowiącego powiat i nie podzielonego na dzielnice - właściwemu do spraw handlu organowi prezydium miejskiej rady narodowej,

c) na terenie gminy (miasta i gminy), miasta nie stanowiącego powiatu i dzielnicy w mieście stanowiącym powiat - naczelnikowi gminy (miasta i gminy) lub właściwemu do spraw handlu organowi prezydium miejskiej (dzielnicowej) rady narodowej

w celu zarejestrowania i zapewnienia tej placówce zaopatrzenia.

2. Likwidacja placówki żywienia przyzakładowego może nastąpić po uzyskaniu zgody rady zakładowej i właściwej terenowo rady związków zawodowych oraz właściwego do spraw handlu organu prezydium powiatowej (miejskiej, dzielnicowej) rady narodowej lub naczelnika gminy (miasta i gminy).

3. Zakład pracy, prowadzący żywienie przyzakładowe we własnym zakresie lub na zlecenie innego zakładu pracy, powinien przystąpić do porozumienia terenowo-branżowego w przemyśle gastronomicznym. Uprawnienia i obowiązki uczestników porozumienia oraz jednostek wiodących w branży regulują odrębne przepisy."