Zm.: zarządzenie w sprawie zasad kalkulacji w nie uspołecznionych przedsiębiorstwach gastronomicznych.

Monitor Polski

M.P.1953.A-11.163

Akt jednorazowy
Wersja od: 6 lutego 1953 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 21 stycznia 1953 r.
zmieniające zarządzenie w sprawie zasad kalkulacji w nie uspołecznionych przedsiębiorstwach gastronomicznych.

Na podstawie § 2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 17 października 1947 r. w sprawie normowania wynagrodzeń za usługi oraz za wartość pracy i wydatków przy umowie o dzieło i przy wytwarzaniu artykułów pierwszej potrzeby (Dz. U. Nr 67, poz. 418) zarządza się, co następuje:
W zarządzeniu Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 11 marca 1951 r. w sprawie zasad kalkulacji w nie uspołecznionych przedsiębiorstwach gastronomicznych (Monitor Polski Nr A-31, poz. 394) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w § 5 ust. 1 otrzymuje brzmienie:

"1. Dopuszczalna wysokość zysku brutto wynosi:

potrawy mięsnepotrawy pozostałenapoje produkcji własnejwina i wódki
dla zakładów kat. I40%70%120%100%
dla " " II35%55%80%60%
dla " " III30%45%50%40%
dla bufetów otwartych20%30%40%30%"
2)
w § 5 ust. 2 po wyrazie "posiłków" dodaje się wyrazy "i napojów",
3)
§ 8 skreśla się.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia, z tym że w stosunku do potraw objętych cennikiem gastronomicznym podanym zarządzeniem nr XXII z dnia 3 stycznia 1953 r. obowiązuje od dnia 3 stycznia 1953 r., a maksymalne granice zysku brutto dla napojów alkoholowych obowiązują od dnia 11 maja 1952 r.