§ 1. - Zm.: zarządzenie w sprawie wypieku, zużycia surowców do produkcji oraz dopuszczenia do obrotu pieczywa piekarskiego.
M.P.1966.47.235
Akt jednorazowy"3. Zezwala się na wypiek i dopuszcza do obrotu pieczywo piekarskie regionalne, odpowiadające upodobaniom konsumentów na określonym terenie, oraz pieczywo firmowe i inne. Rodzaje i gatunki pieczywa, normy zużycia surowców (receptury) i normy minimalnej wydajności, jak również tereny, na których można dokonywać wypieku takiego pieczywa, ustala Minister Handlu Wewnętrznego na wniosek wydziałów handlu prezydiów wojewódzkich rad narodowych - w stosunku do pieczywa regionalnego i firmowego, a na wniosek Ogólnokrajowego Zjednoczenia Przemysłu Piekarskiego - w stosunku do pieczywa innego.";
"§ 2. 1. Dyrektor (zarząd) jednostki wojewódzkiej, grupującej albo nadzorującej przedsiębiorstwa (spółdzielnie) prowadzące produkcję piekarską może ustalić dla tych przedsiębiorstw (spółdzielni) normy minimalnej wydajności inne niż określone w § 1, jeżeli warunki techniczno-technologiczne oraz surowcowe uzasadniają taką zmianę. Zmiana wydajności minimalnej nie może powodować obniżenia jakości pieczywa ani przekroczeń w jakimkolwiek wskaźniku normy przedmiotowej na dany rodzaj i gatunek pieczywa.
2. Dyrektor (zarząd) jednostki wojewódzkiej może uprawnienia wymienione w ust. 1 przekazać dyrektorom (zarządom) przedsiębiorstw (spółdzielni) prowadzących produkcję piekarską.
3. Sposób ustalania norm minimalnej wydajności określa dyrektor Ogólnokrajowego Zjednoczenia Przemysłu Piekarniczego.";
"§ 3. Jednostki gospodarki nie uspołecznionej prowadzące piekarnie obowiązane są do prowadzenia ksiąg wypieku pieczywa i obrotu pieczywem według wzoru ustalonego przez Ministra Handlu Wewnętrznego.";