Zm.: zarządzenie w sprawie rodzajów i kategorii handlowych zakładów i punktów gastronomicznych.

Monitor Polski

M.P.1976.20.92

Akt jednorazowy
Wersja od: 6 maja 1976 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO I USŁUG
z dnia 14 kwietnia 1976 r.
zmieniające zarządzenie w sprawie rodzajów i kategorii handlowych zakładów i punktów gastronomicznych.

Na podstawie art. 3 ust. 1 dekretu z dnia 29 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. z 1952 r. Nr 44, poz. 301, z 1956 r. Nr 54, poz. 244 i z 1971 r. Nr 12, poz. 115) oraz § 1 zarządzenia nr 40 Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 maja 1966 r. w sprawie przekazania Ministrowi Handlu Wewnętrznego uprawnień do wydawania przepisów w zakresie sprzedaży przez placówki handlu detalicznego i przemysłu gastronomicznego (Monitor Polski z 1966 r. Nr 24, poz. 123, z 1969 r. Nr 36, poz. 271 i z 1972 r. Nr 4, poz. 17) zarządza się, co następuje:
W zarządzeniu Ministra Handlu Wewnętrznego i Usług z dnia 10 lipca 1974 r. w sprawie rodzajów i kategorii handlowych zakładów i punktów gastronomicznych (Monitor Polski Nr 28, poz. 171) wprowadza się następujące zmiany:
1)
§ 6 otrzymuje brzmienie:

"§ 6. Zaszeregowania placówek gastronomicznych do rodzaju i kategorii handlowej dokonują:

1) w odniesieniu do podporządkowanych placówek gastronomicznych - dyrektorzy państwowych przedsiębiorstw przemysłu gastronomicznego, zarządy spółdzielni stopnia wojewódzkiego "Społem" Centralnego Związku Spółdzielni Spożywców i Centralnego Związku Spółdzielni Rolniczych "Samopomoc Chłopska", jak również dyrektorzy Zjednoczenia Gospodarki Turystycznej oraz Przedsiębiorstwa Wagonów Sypialnych i Restauracyjnych "Wars" - w porozumieniu z właściwymi terenowymi organami administracji państwowej stopnia podstawowego,

2) w odniesieniu do placówek gastronomicznych prowadzonych przez inne jednostki gospodarki uspołecznionej, nie wymienione w pkt 1, oraz w odniesieniu do nie uspołecznionych placówek gastronomicznych - właściwe terenowe organy administracji państwowej stopnia podstawowego.",

2)
§ 7 otrzymuje brzmienie:

"§ 7. Jeżeli placówka gastronomiczna nie odpowiada warunkom przewidzianym dla rodzaju i kategorii handlowej, do której została zaszeregowana, organy właściwe do ustalania rodzajów i kategorii (§ 6) dokonają zmiany zaszeregowania placówki zgodnie z przepisami § 2-5 zarządzenia."

Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.