Zm.: zarządzenie w sprawie przemiału zbóż.

Monitor Polski

M.P.1981.33.301

Akt jednorazowy
Wersja od: 31 grudnia 1981 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 8 grudnia 1981 r.
zmieniające zarządzenie w sprawie przemiału zbóż.

Na podstawie art. 3 ust. 1 pkt 1 i ust. 2 dekretu z dnia 29 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. z 1952 r. Nr 44, poz. 301, z 1956 r. Nr 54, poz. 244 i z 1971 r. Nr 12, poz. 115), § 10 ust. 9 uchwały nr 271 Rady Ministrów z dnia 25 listopada 1974 r. w sprawie właściwości organów do ustalania cen oraz trybu postępowania przy ich ustalaniu (Monitor Polski z 1974 r. Nr 40, poz. 233, z 1975 r. Nr 19, poz. 118 i z 1981 r. Nr 27, poz. 235) oraz § 1 zarządzenia Przewodniczącego Państwowej Komisji Planowania Gospodarczego z dnia 1 lipca 1954 r. w sprawie przekazania Ministrowi Skupu uprawnień do wydawania przepisów o przemiale zbóż (Monitor Polski Nr A-64, poz. 833) zarządza się, co następuje:
W zarządzeniu Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z dnia 27 grudnia 1974 r. w sprawie przemiału zbóż (Monitor Polski z 1975 r. Nr 1, poz. 5 i z 1978 r. Nr 21, poz. 75) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w § 7 ust. 3 otrzymuje brzmienie:

"3. Oprócz opłat, o których mowa w ust. 1, punkty wymiany zboża na produkty przemiału uprawnione są do pobierania w gotówce dodatkowych opłat w wysokości 35 zł od każdych 100 kg zboża wymienianego na produkty.",

2)
załącznik nr 2 do zarządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego zarządzenia.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

OPŁATY ZA PRZEMIAŁ GOSPODARCZY ZBÓŻ

1. Opłaty w naturze za przemiał gospodarczy wynoszą:

a) przy przemiale żyta na mąkę 50, 60, 70 lub 82% - 10%

b) przy przemiale żyta na mąkę 96% - 8%

c) przy przemiale pszenicy na mąkę 50, 60 lub 72% - 10%

d) przy przemiale pszenicy na mąkę 96% - 8%

e) przy przemiale jęczmienia na mąkę 60% - 9%

f) przy przemiale kukurydzy na mąkę 60% - 9%

g) przy przemiale owsa na mąkę 55% - 9%

h) przy przerobie jęczmienia na kaszę 46% - 10%

i) przy przerobie jęczmienia na kaszę 63% - 9%

j) przy przerobie gryki na kaszę prażoną - 8%

k) przy przerobie gryki na kaszę nie prażoną - 6%

l) przy przerobie prosa na kaszę - 8%

m) przy śrutowaniu na paszę żyta, jęczmienia, kukurydzy i innych zbóż - 6%

n) przy przemiale kukurydzy na śrutę z odciąganiem 20% kaszki - 6%

odpowiedniego zboża, powierzonego do przemiału.

2. Opłaty w gotówce za przemiał gospodarczy każdych 100 kg przemielonego zboża wynoszą:

a) przy przemiale żyta na mąkę 50, 60 lub 82% - 90 zł

b) przy przemiale żyta na mąkę 96% - 73 zł

c) przy przemiale pszenicy na mąkę 50, 60 lub 72% - 90 zł

d) przy przemiale pszenicy na mąkę 96% - 75 zł

e) przy przemiale jęczmienia na mąkę 60% - 84 zł

f) przy przemiale kukurydzy na mąkę 60% - 86 zł

g) przy przemiale owsa na mąkę 55% - 82 zł

h) przy przerobie jęczmienia na kaszę 46% - 93 zł

i) przy przerobie jęczmienia na kaszę 63% - 88 zł

j) przy przerobie gryki na kaszę prażoną - 207 zł

k) przy przerobie gryki na kaszę nie prażoną - 170 zł

l) przy przerobie prosa na kaszę - 123 zł

m) przy śrutowaniu na paszę:

- kukurydzy na śrutę z odciąganiem 20% kaszki - 57 zł

- żyta, jęczmienia, kukurydzy i innych zbóż - 50 zł.