Zm.: zarządzenie w sprawie określenia rodzajów, gatunków oraz norm zużycia surowców do wypieku pieczywa (receptury) i norm wydajności wypieku.

Monitor Polski

M.P.1954.A-24.394

Akt jednorazowy
Wersja od: 13 marca 1954 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 30 stycznia 1954 r.
zmieniające zarządzenie w sprawie określenia rodzajów, gatunków oraz norm zużycia surowców do wypieku pieczywa (receptury) i norm wydajności wypieku.

Na podstawie § 3 rozporządzenia Ministrów Handlu Wewnętrznego oraz Zdrowia z dnia 2 maja 1952 r. w sprawie wypieku i obrotu pieczywem (Dz. U. Nr 32, poz. 252) zarządza się, co następuje:
W załączniku do zarządzenia Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 20 lutego 1953 r. w sprawie określenia rodzajów, gatunków oraz norm zużycia surowców do wypieku pieczywa (receptury) i norm wydajności wypieku (Monitor Polski Nr A-27, poz. 318 i Nr A-106, poz. 1428) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w dziale I zatytułowanym "Pieczywo żytnie" skreśla się treść poz. 5 zatytułowanej "Chleb żytni kujawski z dodatkiem łuski pszennej" oraz poz. 7 zatytułowanej "Chleb amatorski słodko-kwaśny";
2)
w dziale II zatytułowanym "Pieczywo pszenne zwykłe" skreśla się treść poz. 1 zatytułowanej "Chleb pszenny domowy" oraz poz. 6 zatytułowanej "Bułki pszenne domowe";
3)
w dziale V zatytułowanym "Pieczywo mieszane" skreśla się treść:
a)
poz. 6 zatytułowanej "Chleb poznański",
b)
poz. 7 zatytułowanej "Chleb pomorski",
c)
poz. 9 zatytułowanej "Chleb olsztyński",
d)
poz. 10 zatytułowanej "Chleb podlaski".
Zarządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po ogłoszeniu.