Zm.: zarządzenie w sprawie obrotu mięsem z uboju gospodarczego.

Monitor Polski

M.P.1988.23.212

Akt jednorazowy
Wersja od: 31 sierpnia 1988 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA RYNKU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 1 sierpnia 1988 r.
zmieniające zarządzenie w sprawie obrotu mięsem z uboju gospodarczego.

Na podstawie art. 3 ust. 2 dekretu z dnia 29 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. Nr 44, poz. 301, z 1956 r. Nr 54, poz. 244 i z 1971 r. Nr 12, poz. 115) w związku z § 1 zarządzenia nr 14 Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 sierpnia 1986 r. w sprawie przekazania uprawnień do wydawania przepisów o gospodarowaniu mięsem z uboju gospodarczego (Monitor Polski Nr 27, poz. 185) oraz w związku z art. 5 ust. 2 ustawy z dnia 23 października 1987 r. o utworzeniu urzędu Ministra Rynku Wewnętrznego (Dz. U. Nr 33, poz. 177) zarządza się, co następuje:
W zarządzeniu Ministra Handlu Wewnętrznego i Usług z dnia 30 sierpnia 1986 r. w sprawie obrotu mięsem z uboju gospodarczego (Monitor Polski Nr 27, poz. 188) wprowadza się następujące zmiany:
1)
§ 4 otrzymuje brzmienie:

"§ 4. 1. Producent rolny może sprzedawać na targowiskach (halach targowych, bazarach, placach targowych) oraz w punktach sprzedaży zlokalizowanych poza targowiskiem, odpowiednio adaptowanych i dopuszczonych do użytkowania przez terenowe organy administracji państwowej o właściwości szczególnej do spraw weterynarii stopnia podstawowego, mięso wieprzowe, wołowe, cielęce, baranie, słoninę, sadło, łój, podroby i jelita.

2. Jednostki gospodarki uspołecznionej i nie uspołecznionej posiadające punkty uboju (rzeźnie) mogą nabywać od producenta rolnego, który zlecił im dokonanie usługowego uboju zwierząt rzeźnych, nadwyżki mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego, baraniego, słoniny, sadła, łoju, podrobów i jelit, przekraczające potrzeby własne tego producenta.",

2)
po § 5 dodaje się § 5a w brzmieniu:

"§ 5a. Przewóz mięsa z uboju gospodarczego na targowiska oraz do punktów sprzedaży zlokalizowanych poza targowiskiem odbywa się zgodnie z zasadami określającymi ogólne warunki sanitarne przy przewozie środków spożywczych.",

3)
§ 6 otrzymuje brzmienie:

"§ 6. Jednostki, o których mowa w § 4 ust. 2, odkupione od producenta rolnego mięso oraz wyprodukowane z tego mięsa przetwory mogą:

1) wykorzystać we własnych zakładach gastronomicznych i garmażeryjnych,

2) sprzedawać innym jednostkom gospodarki uspołecznionej i nie uspołecznionej, prowadzącym produkcję garmażeryjną lub żywienie zbiorowe, w szczególności przedsiębiorstwom turystycznym, ośrodkom wczasowym i sportowym, zakładom rzemieślniczym i gastronomicznym,

3) sprzedawać indywidualnym nabywcom w wytypowanych sklepach mięsnych lub we własnych punktach sprzedaży.",

4)
po § 6 dodaje się § 6a w brzmieniu:

"§ 6a. Sprzedaż mięsa z uboju gospodarczego w punktach sprzedaży zlokalizowanych poza targowiskiem, o których mowa w § 4 ust. 1, odbywa się na zasadach określonych w załączniku.",

5)
w załączniku do zarządzenia ust. 11 otrzymuje brzmienie:

"11. Nabywanie mięsa z uboju gospodarczego do dalszej odprzedaży jest zabronione, z wyjątkiem odprzedaży prowadzonej przez jednostki wymienione w § 4 ust. 2 zarządzenia na zasadach określonych w § 6 zarządzenia".

Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.