Zm.: zarządzenie w sprawie norm ubytków naturalnych wędlin podczas przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów.

Monitor Polski

M.P.1972.35.194

Akt jednorazowy
Wersja od: 1 lipca 1972 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO I SKUPU
z dnia 26 czerwca 1972 r.
zmieniające zarządzenie w sprawie norm ubytków naturalnych wędlin podczas przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów.

Na podstawie art. 3 ust. 1 dekretu z dnia 29 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. z 1952 r. Nr 44, poz. 301 i z 1956 r. Nr 54, poz. 244) oraz § 1 ust. 1 zarządzenia nr 120 Prezesa Rady Ministrów z dnia 20 października 1963 r. w sprawie norm ubytków naturalnych (Monitor Polski Nr 89, poz. 420) zarządza się, co następuje:
W załączniku "Normy ubytków naturalnych wędlin podczas przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów" do zarządzenia Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z dnia 12 października 1964 r. w sprawie norm ubytków naturalnych wędlin podczas przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów (Monitor Polski Nr 74, poz. 348) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w § 1 dodaje się zdanie: "Normy ubytków naturalnych nie dotyczą wędlin przechowywanych i przekazywanych do obrotu w pojemnikach plombowanych";
2)
§ 3 otrzymuje brzmienie:

"§ 3. Jakość i warunki, jakim powinny odpowiadać wędliny w momencie przekazywania do magazynów określa norma BN-72/8014-05 - Wędliny oraz inne przepisy technologiczno-normalizacyjne wydane przez Dyrektora Centrali Przemysłu Mięsnego w zakresie wymagań jakościowych nowowprowadzanych asortymentów wędlin.";

3)
§ 10 otrzymuje brzmienie:

"§ 10. 1. Rozliczeń ubytków naturalnych dokonuje się zgodnie z obowiązującymi przepisami z zakresu inwentaryzacji i spisywaniu niedoborów, uwzględniając zasady ustalone przez Dyrektora Centrali Przemysłu Mięsnego w sprawie ustalania średniego okresu przechowywania wędlin dla rozliczania ubytków naturalnych.

2. Zasady rozliczania ubytków naturalnych wędlin pochodzących z przerzutu w razie przechowywania ich w magazynach określają odrębne przepisy Dyrektora Centrali Przemysłu Mięsnego.";

4)
w § 13 w tabeli 4 "Normy ubytków naturalnych kiełbas podczas przechowywania w magazynach chłodzonych w okresie letnim i zimowym oraz w magazynach niechłodniczych w okresie zimowym", rubryka 5 (kiełbasy półtrwałe III grupa) otrzymuje brzmienie:
Godziny przechowywaniaNormy ubytków naturalnych w %%
do 10,03
powyżej 1- 20,05
" 2- 30,08
" 3- 40,10
" 4- 50,13
" 5- 60,15
" 6- 70,17
" 7- 80,19
" 8- 90,21
" 9-100,23
" 10-110,25
" 11-120,27
" 12-130,29
" 13-140,30
" 14-150,31
" 15-160,32
" 16-170,33
" 17-180,34
" 18-190,35
" 19-200,36
" 20-210,37
" 21-220,38
" 22-230,39
" 23-240,40
" 24-250,41
" 25-260,42
" 26-270,43
" 27-280,44
" 28-290,45
" 29-300,46
" 30-310,47
" 31-320,48
" 32-330,49
" 33-340,50
" 34-350,51
" 35-360,52
" 36-370,53
" 37-380,54
" 38-390,55
" 39-400,56
" 40-410,56
" 41-420,57
" 42-430,57
" 43-440,58
" 44-450,58
" 45-460,59
" 46-470,59
" 47-480,60
" 48-490,60
" 49-500,61
" 50-510,61
" 51-520,62
" 52-530,62
" 53-540,63
" 54-550,63
" 55-560,64
" 56-570,64
" 57-580,65
" 58-590,65
" 59-600,66
" 60-610,66
" 61-620,67
" 62-630,67
" 63-640,68
" 64-650,68
" 65-660,69
" 66-670,69
" 67-680,70
" 68-690,70
" 69-700,71
" 70-710,71
" 71-720,72
" 72-730,72
" 73-740,73
" 74-750,73
" 75-760,74
" 76-770,74
" 77-780,75
" 78-790,75
" 79-800,76
" 80-810,76
" 81-820,77
" 82-830,77
" 83-840,78
" 84-850,78
" 85-860,79
" 86-870,79
" 87-880,80
" 88-890,80
" 89-900,81
" 90-910,81
" 91-920,82
" 92-930,82
" 93-940,83
" 94-950,83
" 95-960,84
" 96-970,84
" 97-980,85
" 98-990,85
" 99-1000,86
"100-1010,86
"101-1020,87
"102-1030,87
"103-1040,88
"104-1050,88
"105-1060,89
"106-1070,89
"107-1080,90
"108-1090,90
"109-1100,91
"110-1110,91
"111-1120,92
"112-1130,92
"113-1140,93
"114-1150,93
"115-1160,94
"116-1170,94
"117-1180,95
"118-1190,95
"119-1200,95
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia z mocą od dnia 1 lipca 1972 r.