Zm.: zarządzenie w sprawie norm ubytków naturalnych niektórych artykułów w obrocie towarowym.

Monitor Polski

M.P.1977.14.80

Akt jednorazowy
Wersja od: 11 czerwca 1977 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO I USŁUG
z dnia 18 maja 1977 r.
zmieniające zarządzenie w sprawie norm ubytków naturalnych niektórych artykułów w obrocie towarowym.

Na podstawie art. 3 ust. 2 dekretu z dnia 29 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. z 1952 r. Nr 44, poz. 301, z 1956 r. Nr 54, poz. 244 i z 1971 r. Nr 12, poz. 115) oraz § 7 ust. 3 i § 13 ust. 3 zarządzenia nr 13 Prezesa Rady Ministrów z dnia 31 stycznia 1975 r. w sprawie właściwości, zasad i trybu ustalania norm ubytków naturalnych oraz kontroli ich stosowania (Monitor Polski Nr 5, poz. 25) zarządza się, co następuje:
W załączniku do zarządzenia Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 25 października 1969 r. w sprawie norm ubytków naturalnych niektórych artykułów w obrocie towarowym (Monitor Polski z 1969 r. Nr 49, poz. 379 i z 1972 r. Nr 31, poz. 173) tabela nr 10 otrzymuje brzmienie:

"Tabela nr 10

norm ubytku naturalnego artykułów spożywczych, powstającego podczas paczkowania, rozlewania, dojrzewania

(w % od ilości towaru paczkowanego, rozlewanego, dojrzewającego)

Lp.Nazwa artykułuOkreślenie rodzaju przerobu%
1234
A. Paczkowanie
1Kawa naturalna palona:
a) ziarnistapaczkowanie ręczne0,05
paczkowanie mechaniczne0,13
b) mielonapaczkowanie ręczne0,10
2Kakaopaczkowanie ręczne0,40
3Pieprz:
a) ziarnistypaczkowanie ręczne0,10
paczkowanie mechaniczne0,16
b) mielonypaczkowanie ręczne0,30
4Papryka mielonapaczkowanie ręczne0,40
5Ziele angielskiepaczkowanie ręczne0,20
6Goździkipaczkowanie ręczne0,25
7Liście laurowepaczkowanie ręczne0,65
8Kwas cytrynowypaczkowanie ręczne0,30
9Figi suszonepaczkowanie ręczne0,25
10Rodzynkipaczkowanie ręczne0,25
11Migdałypaczkowanie ręczne0,25
12Imbir mielonypaczkowanie ręczne0,40
13Cynamon
a) w laskachpaczkowanie ręczne0,50
b) mielonypaczkowanie ręczne0,40
14Mąka pszenna (wrocławska, tortowa, krupczatka, luksusowa, mazowiecka bułkowa)paczkowanie ręczne i mechaniczno-ręczne0,20
15Mąka pszenna wrocławska i mazowieckapaczkowanie mechaniczne0,35
16Kasza manna, jęczmienna (zwykła, perłowa), pęczak (zwykły i obtaczany), gryczana (prasowana i krakowska), jaglana i kukurydzianapaczkowanie ręczne i mechaniczno-ręczne0,20
17Kasza manna, jęczmienna (zwykła i perłowa), pęczak (zwykły i obtaczany)paczkowanie mechaniczne0,25
18Mąka ziemniaczanapaczkowanie ręczne i mechaniczno-ręczne0,20
19Cukier biały i rafinowanypaczkowanie ręczne i mechaniczno-ręczne0,17
20Cukier kryształ białypaczkowanie mechaniczne0,30
21Cukier puderpaczkowanie ręczne0,14
22Ryż wyborowy i gatunku IIpaczkowanie ręczne0,17
paczkowanie mechaniczno-ręczne0,14
paczkowanie mechaniczne0,25
23Mąka żytnia "Żurek"paczkowanie ręczne0,16
24Płatki owsianepaczkowanie ręczne0,18
25Makpaczkowanie ręczne i mechaniczno-ręczne0,15
26Groch zwykły i obłuskany oraz kasza grochowapaczkowanie ręczne i mechaniczno-ręczne0,15
27Fasolapaczkowanie ręczne i mechaniczno-ręczne0,20
28Sól warzona i kamiennapaczkowanie ręczne0,10
29Herbata - wszystkie rodzaje, z wyjątkiem ekspresowejpaczkowanie ręczne0,15
paczkowanie mechaniczne0,40
30Herbata ekspresowapaczkowanie mechaniczne0,20
B Rozlewanie
Oliwarozlewanie mechaniczno-ręczne do butelek szklanych á 100 g i 200 g0,60
C. Dojrzewanie
Bananydojrzewanie w dojrzewalniach termicznych chemicznychlato - 2,20
zima - 2,00

Dodatkowe postanowienia.

Obliczanie wysokości ubytków naturalnych występujących przy dojrzewaniu bananów powinno być dokonywane dla każdej partii bananów oddzielnie, na podstawie ewidencji przychodu i rozchodu prowadzonej w dojrzewalni. Normy ubytku naturalnego bananów przy dojrzewaniu obejmują również ubytek naturalny, który powstał podczas sortowania bananów po przeprowadzonym procesie dojrzewania."

Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.