Zm.: zarządzenie w sprawie norm ubytków naturalnych niektórych artykułów w obrocie towarowym.

Monitor Polski

M.P.1972.31.173

Akt jednorazowy
Wersja od: 16 czerwca 1972 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO i USŁUG
z dnia 2 czerwca 1972 r.
zmieniające zarządzenie w sprawie norm ubytków naturalnych niektórych artykułów w obrocie towarowym.

Na podstawie art. 3 ust. 2 dekretu z dnia 29 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. z 1952 r. Nr 44, poz. 301 i z 1956 r. Nr 54, poz. 244) oraz § 1 ust. 3 i § 4 ust. 2 i 3 zarządzenia nr 120 Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 października 1963 r. w sprawie norm ubytków naturalnych (Monitor Polski Nr 89, poz. 420) zarządza się, co następuje:
W załączniku do zarządzenia Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 25 października 1969 r. w sprawie norm ubytków naturalnych niektórych artykułów w obrocie towarowym (Monitor Polski Nr 49, poz. 379) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w tabeli nr 6 norm ubytku naturalnego przetworów zbożowych, owoców i warzyw w obrocie hurtowym i w skupie, w pozycji 6 po wyrazach "Owoce cytrusowe" dodaje się wyrazy "z wyjątkiem cytryn",
2)
dodaje się tabelę nr 6a w brzmieniu:

"Tabela nr 6a

norm ubytku naturalnego cytryn podczas przechowywania w magazynach hurtu

(w % od ilości przechowywanego towaru w określonym czasie)

Okres przechowywania do:Norma ubytku naturalnego w %
w okresie zimowymw okresie letnim
5 dni0,71,0
10 dni1,52,2
15 dni2,03,0
20 dni2,53,8
30 dni3,04,8
powyżej 30 dni3,55,8

Dodatkowe postanowienia:

1. Każda partia cytryn dostarczona do magazynu podlega odrębnemu rozliczeniu. W związku z tym w magazynie należy prowadzić ewidencję ilościową dla każdej partii cytryn od momentu przyjęcia jej do magazynu aż do całkowitego rozchodowania. W ewidencji tej należy wykazywać m.in. zapasy cytryn pozostałe na koniec każdego dnia (stanowiące ewidencyjną różnicę między przychodem a rozchodem cytryn).

2. Ubytek naturalny przysługuje od ilości (wagi) cytryn przyjętej do magazynu po odliczeniu:

- ustalonej tary,

- ilości cytryn zepsutych odrzuconych w wyniku dokonanego przebrania w magazynie,

- ilości cytryn zepsutych, określonych przez rzeczoznawców, w razie przesyłania cytryn do jednostek handlu detalicznego bez przebierania.

3. Wysokość dopuszczalnego ubytku naturalnego cytryn oblicza się od faktycznego okresu ich przechowywania w magazynie, stosując odpowiednią normę podaną w tabeli. Dla uproszczenia obliczania ubytku naturalnego przy stopniowym rozchodowaniu cytryn danej partii dopuszcza się obliczanie tego ubytku od średniego okresu przechowywania cytryn przy zastosowaniu odpowiedniej normy podanej w tabeli. Średni okres przechowywania cytryn oblicza się przez zsumowanie zapasów cytryn pozostałych na koniec każdego dnia (według ewidencji) i podzielenie otrzymanej sumy przez ilość cytryn danej partii przyjętej do magazynu."

Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.