§ 1. - Zm.: zarządzenie w sprawie norm ubytków naturalnych niektórych artykułów w obrocie towarowym.
Monitor Polski
M.P.1977.14.80
Akt jednorazowy Wersja od: 11 czerwca 1977 r.
§ 1.
W załączniku do zarządzenia Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 25 października 1969 r. w sprawie norm ubytków naturalnych niektórych artykułów w obrocie towarowym (Monitor Polski z 1969 r. Nr 49, poz. 379 i z 1972 r. Nr 31, poz. 173) tabela nr 10 otrzymuje brzmienie:"Tabela nr 10
norm ubytku naturalnego artykułów spożywczych, powstającego podczas paczkowania, rozlewania, dojrzewania
(w % od ilości towaru paczkowanego, rozlewanego, dojrzewającego)
Lp. | Nazwa artykułu | Określenie rodzaju przerobu | % |
1 | 2 | 3 | 4 |
A. Paczkowanie | |||
1 | Kawa naturalna palona: | ||
a) ziarnista | paczkowanie ręczne | 0,05 | |
paczkowanie mechaniczne | 0,13 | ||
b) mielona | paczkowanie ręczne | 0,10 | |
2 | Kakao | paczkowanie ręczne | 0,40 |
3 | Pieprz: | ||
a) ziarnisty | paczkowanie ręczne | 0,10 | |
paczkowanie mechaniczne | 0,16 | ||
b) mielony | paczkowanie ręczne | 0,30 | |
4 | Papryka mielona | paczkowanie ręczne | 0,40 |
5 | Ziele angielskie | paczkowanie ręczne | 0,20 |
6 | Goździki | paczkowanie ręczne | 0,25 |
7 | Liście laurowe | paczkowanie ręczne | 0,65 |
8 | Kwas cytrynowy | paczkowanie ręczne | 0,30 |
9 | Figi suszone | paczkowanie ręczne | 0,25 |
10 | Rodzynki | paczkowanie ręczne | 0,25 |
11 | Migdały | paczkowanie ręczne | 0,25 |
12 | Imbir mielony | paczkowanie ręczne | 0,40 |
13 | Cynamon | ||
a) w laskach | paczkowanie ręczne | 0,50 | |
b) mielony | paczkowanie ręczne | 0,40 | |
14 | Mąka pszenna (wrocławska, tortowa, krupczatka, luksusowa, mazowiecka bułkowa) | paczkowanie ręczne i mechaniczno-ręczne | 0,20 |
15 | Mąka pszenna wrocławska i mazowiecka | paczkowanie mechaniczne | 0,35 |
16 | Kasza manna, jęczmienna (zwykła, perłowa), pęczak (zwykły i obtaczany), gryczana (prasowana i krakowska), jaglana i kukurydziana | paczkowanie ręczne i mechaniczno-ręczne | 0,20 |
17 | Kasza manna, jęczmienna (zwykła i perłowa), pęczak (zwykły i obtaczany) | paczkowanie mechaniczne | 0,25 |
18 | Mąka ziemniaczana | paczkowanie ręczne i mechaniczno-ręczne | 0,20 |
19 | Cukier biały i rafinowany | paczkowanie ręczne i mechaniczno-ręczne | 0,17 |
20 | Cukier kryształ biały | paczkowanie mechaniczne | 0,30 |
21 | Cukier puder | paczkowanie ręczne | 0,14 |
22 | Ryż wyborowy i gatunku II | paczkowanie ręczne | 0,17 |
paczkowanie mechaniczno-ręczne | 0,14 | ||
paczkowanie mechaniczne | 0,25 | ||
23 | Mąka żytnia "Żurek" | paczkowanie ręczne | 0,16 |
24 | Płatki owsiane | paczkowanie ręczne | 0,18 |
25 | Mak | paczkowanie ręczne i mechaniczno-ręczne | 0,15 |
26 | Groch zwykły i obłuskany oraz kasza grochowa | paczkowanie ręczne i mechaniczno-ręczne | 0,15 |
27 | Fasola | paczkowanie ręczne i mechaniczno-ręczne | 0,20 |
28 | Sól warzona i kamienna | paczkowanie ręczne | 0,10 |
29 | Herbata - wszystkie rodzaje, z wyjątkiem ekspresowej | paczkowanie ręczne | 0,15 |
paczkowanie mechaniczne | 0,40 | ||
30 | Herbata ekspresowa | paczkowanie mechaniczne | 0,20 |
B Rozlewanie | |||
Oliwa | rozlewanie mechaniczno-ręczne do butelek szklanych á 100 g i 200 g | 0,60 | |
C. Dojrzewanie | |||
Banany | dojrzewanie w dojrzewalniach termicznych chemicznych | lato - 2,20 | |
zima - 2,00 |
Dodatkowe postanowienia.
Obliczanie wysokości ubytków naturalnych występujących przy dojrzewaniu bananów powinno być dokonywane dla każdej partii bananów oddzielnie, na podstawie ewidencji przychodu i rozchodu prowadzonej w dojrzewalni. Normy ubytku naturalnego bananów przy dojrzewaniu obejmują również ubytek naturalny, który powstał podczas sortowania bananów po przeprowadzonym procesie dojrzewania."