§ 1. - Zm.: zarządzenie w sprawie norm ubytków naturalnych niektórych artykułów w obrocie towarowym.
M.P.1972.31.173
Akt jednorazowy"Tabela nr 6a
norm ubytku naturalnego cytryn podczas przechowywania w magazynach hurtu
(w % od ilości przechowywanego towaru w określonym czasie)
Okres przechowywania do: | Norma ubytku naturalnego w % | |
w okresie zimowym | w okresie letnim | |
5 dni | 0,7 | 1,0 |
10 dni | 1,5 | 2,2 |
15 dni | 2,0 | 3,0 |
20 dni | 2,5 | 3,8 |
30 dni | 3,0 | 4,8 |
powyżej 30 dni | 3,5 | 5,8 |
Dodatkowe postanowienia:
1. Każda partia cytryn dostarczona do magazynu podlega odrębnemu rozliczeniu. W związku z tym w magazynie należy prowadzić ewidencję ilościową dla każdej partii cytryn od momentu przyjęcia jej do magazynu aż do całkowitego rozchodowania. W ewidencji tej należy wykazywać m.in. zapasy cytryn pozostałe na koniec każdego dnia (stanowiące ewidencyjną różnicę między przychodem a rozchodem cytryn).
2. Ubytek naturalny przysługuje od ilości (wagi) cytryn przyjętej do magazynu po odliczeniu:
- ustalonej tary,
- ilości cytryn zepsutych odrzuconych w wyniku dokonanego przebrania w magazynie,
- ilości cytryn zepsutych, określonych przez rzeczoznawców, w razie przesyłania cytryn do jednostek handlu detalicznego bez przebierania.
3. Wysokość dopuszczalnego ubytku naturalnego cytryn oblicza się od faktycznego okresu ich przechowywania w magazynie, stosując odpowiednią normę podaną w tabeli. Dla uproszczenia obliczania ubytku naturalnego przy stopniowym rozchodowaniu cytryn danej partii dopuszcza się obliczanie tego ubytku od średniego okresu przechowywania cytryn przy zastosowaniu odpowiedniej normy podanej w tabeli. Średni okres przechowywania cytryn oblicza się przez zsumowanie zapasów cytryn pozostałych na koniec każdego dnia (według ewidencji) i podzielenie otrzymanej sumy przez ilość cytryn danej partii przyjętej do magazynu."