Zm.: zarządzenie w sprawie norm ubytków naturalnych mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego i baraniego podczas zamrażania i przechowywania w chłodniach składowych oraz wydawania z tych chłodni.

Monitor Polski

M.P.1967.36.171

Akt jednorazowy
Wersja od: 1 lipca 1967 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO I SKUPU
z dnia 21 czerwca 1967 r.
zmieniające zarządzenie w sprawie norm ubytków naturalnych mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego i baraniego podczas zamrażania i przechowywania w chłodniach składowych oraz wydawania z tych chłodni.

Na podstawie art. 3 ust. 1 dekretu z dnia 29 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. z 1952 r. Nr 44, poz. 301 i z 1956 r. Nr 54, poz. 244) oraz § 1 zarządzenia nr 120 Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 października 1963 r. w sprawie norm ubytków naturalnych (Monitor Polski Nr 89, poz. 420) zarządza się, co następuje:
W zarządzeniu Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z dnia 5 maja 1966 r. w sprawie norm ubytków naturalnych mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego i baraniego podczas zamrażania i przechowywania w chłodniach składowych oraz wydawania z tych chłodni (Monitor Polski Nr 22, poz. 119) § 1 otrzymuje brzmienie:

"§ 1. 1. Przy zamrażaniu i przechowywaniu w chłodniach składowych oraz wydawaniu z tych chłodni mięsa wieprzowego w półtuszach, mięsa wołowego w półtuszach i ćwierćtuszach, mięsa cielęcego i baraniego w tuszach stosuje się normy ubytków naturalnych zawarte w załączniku do zarządzenia.

2. Normy ubytków naturalnych określone w tabelach 1, 2 i 9 załącznika, o którym mowa w ust. 1, oraz zasady określone w § 1-13 tego załącznika mają również zastosowanie przy zamrażaniu i przechowywaniu w chłodniach składowych oraz wydawaniu z tych chłodni mięsa wieprzowego w półtuszach zdekompletowanych. Jakość i warunki, jakim powinno odpowiadać mięso przyjęte do zamrażania i przechowywania, określa norma BN-64/8011-08 »Półtusze wieprzowe zdekompletowane«."

Zarządzenie wchodzi w życie z dniem 1 lipca 1967 r.