§ 1. - Zm.: zarządzenie w sprawie branżowych warunków dostaw mięsa, wyrobów i przetworów mięsnych w obrocie rynkowym.
Monitor Polski
M.P.1964.39.184
Akt jednorazowy
Wersja od: 13 czerwca 1964 r.
§ 1.
W branżowych warunkach dostaw mięsa, wyrobów i przetworów mięsnych w obrocie rynkowym, stanowiących załącznik do zarządzenia Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z dnia 22 kwietnia 1959 r. (Monitor Polski Nr 49, poz. 219) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w § 69 pkt 7 otrzymuje brzmienie:
"7) za dostawę wędlin i wyrobów wędliniarskich z wadami jakościowymi, nie dyskwalifikującymi ich do konsumpcji, kary wynosić będą:
a) za każdy ponad normę lub poniżej normy 0,1% soli - 1% wartości towaru,
b) za każdy ponad normę 0,1% wody - 0,45% wartości towaru,
c) za każdy ponad normę lub poniżej normy 0,1% tłuszczu - 0,3% wartości towaru (z wyjątkiem szynek gotowanych prasowanych i sznurowanych),
d) za przekroczenie ustalonej normą grubości zewnętrznej warstwy tłuszczu na szynkach gotowanych prasowanych i sznurowanych - 10% wartości towaru niezgodnego z normą,";
2)
w § 69 po pkt 11 dodaje się pkt 12 w brzmieniu:
"12) jeżeli dostawca w danym roku kalendarzowym dostarczył już dwukrotnie takie same towary posiadające wady lub towary różne, ale posiadające takie same wady, to począwszy od trzeciej dostawy odszkodowanie za wady ulega podwyższeniu o 50%."
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .