Zm.: zarządzenie Ministra Handlu Wewnętrznego oraz Prezesa Państwowej Komisji Cen z dnia 9 grudnia 1955 r. w sprawie ustalania wysokości i trybu pobierania opłat za usługi na targowiskach.

Monitor Polski

M.P.1959.96.513

Akt jednorazowy
Wersja od: 30 listopada 1959 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO ORAZ PAŃSTWOWEJ KOMISJI CEN
z dnia 20 listopada 1959 r.
zmieniające zarządzenie Ministra Handlu Wewnętrznego oraz Prezesa Państwowej Komisji Cen z dnia 9 grudnia 1955 r. w sprawie ustalania wysokości i trybu pobierania opłat za usługi na targowiskach.

Na podstawie art. 7 dekretu z dnia 3 czerwca 1953 r. o ustalaniu cen, opłat i stawek taryfowych (Dz. U. Nr 31, poz. 122), § 2 ust. 3 pkt 1 uchwały nr 406 Rady Ministrów z dnia 3 czerwca 1953 r. w sprawie właściwości organów do ustalania niektórych cen, opłat i stawek taryfowych oraz w sprawie zasad i trybu składania wniosków o ustalenie cen, opłat i stawek taryfowych oraz określenie wytycznych do ich ustalenia (Monitor Polski z 1953 r. Nr A-57, poz. 722, Nr A-96, poz. 1336 i Nr A-115, poz. 1495, z 1954 r. Nr A-50, poz. 683 oraz z 1955 r. Nr 65, poz. 850, Nr 120, poz. 1582 i Nr 123, poz. 1601) i § 2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 19 lutego 1949 r. w sprawie zakresu działania Ministra Handlu Wewnętrznego (Dz. U. Nr 10, poz. 62) zarządza się, co następuje:
W zarządzeniu Ministra Handlu Wewnętrznego oraz Prezesa Państwowej Komisji Cen z dnia 9 grudnia 1955 r. w sprawie ustalania wysokości i trybu pobierania opłat za usługi na targowiskach (Monitor Polski Nr 127, poz. 1635) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w § 1 skreśla się ust. 3,
2)
w cenniku maksymalnych opłat za usługi świadczone przez targowiska, stanowiącym załącznik do zarządzenia, wysokość opłat w złotych ustala się:

- w poz. 1 pkt 11 lit. a) na 2,00 od 1 kg mięsa przeznaczonego do sprzedaży dziennie,

- w poz. 1 pkt 11 lit. b) na 1,50 od 1 kg mięsa przeznaczonego do sprzedaży dziennie,

- w poz. 4 pkt 1 lit. a) za wyrąb w postaci rąbanki - 0,40 za 1 kg,

- w poz. 4 pkt 1 lit. b) za wyrąb na poszczególne elementy kulinarne - 0,60 za 1 kg mięsa wieprzowego i 0,80 za 1 kg mięsa wołowego.

Zarządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.