§ 1. - Zm.: uchwała w sprawie prowadzenia punktów sprzedaży detalicznej na podstawie umowy na warunkach zlecenia.
M.P.1978.32.116
Akt jednorazowy"§ 10a. 1. Przedsiębiorstwa państwowe mogą powierzać osobom fizycznym prowadzenie placówek gastronomicznych i zakładów usługowych na podstawie umowy na warunkach zlecenia, zwanej dalej "umową".
2. Przekazaniu do prowadzenia na podstawie umowy podlegają punkty gastronomiczne i małe zakłady gastronomiczne o wielkości do 40 miejsc konsumenckich.
3. W uzasadnionych wypadkach mogą być przekazane do prowadzenia na podstawie umowy zakłady gastronomiczne inne niż wymienione w ust. 2, o zatrudnieniu nie przekraczającym 20 osób.
4. Przekazane do prowadzenia na podstawie umowy mogą być zakłady świadczące usługi dla ludności o zatrudnieniu do 5 osób.
5. Przepisy uchwały dotyczące przekazywania i prowadzenia punktów sprzedaży detalicznej stosuje się odpowiednio do przekazywania i prowadzenia placówek gastronomicznych i zakładów usługowych.";
"3. Minister Handlu Wewnętrznego i Usług określi szczegółowe zasady przekazywania i prowadzenia placówek gastronomicznych i zakładów usługowych na podstawie umowy.";
"2. Zaleca się zarządom centralnych związków spółdzielni i organizacji społecznych stosowanie zasad uchwały w odniesieniu do placówek gastronomicznych i zakładów usługowych."