Zm.: uchwała w sprawie organizacji skupu zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych oraz cen stosowanych w tym skupie.
M.P.1972.18.112
Akt jednorazowyUCHWAŁA Nr 72
RADY MINISTRÓW
z dnia 10 marca 1972 r.
zmieniająca uchwałę w sprawie organizacji skupu zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych oraz cen stosowanych w tym skupie.
ZAŁĄCZNIK Nr 1
Cennik skupu cieląt rzeźnych
Cennik skupu cieląt rzeźnych
Klasa | Rodzaj żywca | Dostawy rynkowe | |
w okresie: | |||
od 1 grudnia do 31 maja | od 1 czerwca do 30 listopada | ||
E | Sztuki pełnomięsne i mięsne o wadze powyżej 80 kg brutto | 24,00 | 22,50 |
1 | Sztuki pełnomięsne i mięsne o wadze powyżej 60 kg brutto | 19,50 | 18,00 |
2 | Sztuki pełnomięsne i mięsne do 60 kg brutto | 17,50 | 16,00 |
3 | Sztuki małomięsne | 14,00 | 12,50 |
Uwagi: Przy skupie cieląt potrącenie na okarmienie stosuje się wyłącznie w odniesieniu do cieląt zaliczonych do klas E i 1. Wysokość potrącenia od sztuki klasy E nie może przekraczać 3 kg, a od sztuki klasy 1 - 2 kg.
Przy skupie cieląt klasy 2 i 3 potrącenia nie stosuje się. Zaliczenie do klas E i 1 następuje według wagi brutto, a obliczenia należności dokonuje się według wagi netto.
Dokonane potrącenie powinno być uwidocznione na kwicie skupu.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
Cennik skupu bydła z kontraktacji i skupu rynkowego
Cennik skupu bydła z kontraktacji i skupu rynkowego
Ceny skupu bydła rzeźnego z kontraktacji | ||||
Rodzaj żywca | Za dostawy w okresie | Ceny skupu | ||
styczeń, sierpień, wrzesień | luty, marzec, kwiecień, maj, czerwiec, lipiec | październik, listopad, grudzień | rynkowego | |
Jałówki i wolce ekstra pełnomięsne | ||||
kl. E - wolce powyżej 450 kg netto | 27,00 | 28,00 | 26,00 | - |
kl. E - jałówki powyżej 450 kg netto | 26,00 | 27,00 | 25,00 | - |
Jałówki i wolce pełnomięsne | ||||
kl. 1a - powyżej 400 kg netto | 22,30 | 22,80 | 21,30 | 19,50 |
kl. 1b - powyżej 300 kg netto | 18,80 | 19,30 | 17,80 | 16,00 |
kl. 1c - powyżej 200 kg netto | 17,80 | 18,30 | 16,80 | 15,00 |
Jałówki i wolce mięsne | ||||
kl. 2a - powyżej 400 kg netto | 20,50 | 21,00 | 19,50 | 17,70 |
kl. 2b - powyżej 300 kg netto | 17,00 | 17,50 | 16,00 | 14,20 |
kl. 2c - powyżej 200 kg netto | 16,00 | 16,50 | 15,00 | 13,20 |
kl. 3 - sztuki małomięsne | - | - | - | 10,20 |
Buhaje ekstra pełnomięsne | 28,00 | 29,00 | 27,00 | - |
kl. E - powyżej 500 kg netto | ||||
Buhaje i byczki pełnomięsne | ||||
kl. 1a - powyżej 400 kg netto | 23,30 | 23,80 | 22,30 | 20,50 |
kl. 1b - powyżej 300 kg netto | 19,80 | 20,30 | 18,80 | 17,00 |
kl. 1c - powyżej 200 kg netto | 18,80 | 19,30 | 17,80 | 16,00 |
Buhaje i byczki mięsne | ||||
kl. 2a - powyżej 400 kg netto | 21,50 | 22,00 | 20,50 | 18,70 |
kl. 2b - powyżej 300 kg netto | 18,00 | 18,50 | 17,00 | 15,20 |
kl. 2c - powyżej 200 kg netto | 17,00 | 17,50 | 16,00 | 14,20 |
kl. 3 - sztuki małomięsne | - | - | - | 11,20 |
Młodzież do 200 kg netto | ||||
kl. 1 – pełnomięsne | 13,00 | 13,00 | 13,00 | 10,40 |
kl. 2 – mięsne | 12,00 | 12,00 | 12,00 | 9,40 |
kl. 3 – małomięsne | - | - | - | 6,50 |
Krowy i woły*) | ||||
kl. 1 – pełnomięsne | - | - | - | 14,40 |
kl. 2 – mięsne | - | - | - | 12,30 |
kl. 3 – małomięsne | - | - | - | 9,50 |
Krowy po pierwszym wycieleniu (pierwiastki) | ||||
kl. 1 – pełnomięsne | - | - | - | 18,00 |
kl. 2 – mięsne | - | - | - | 15,50 |
*) Za dostarczone braki producent otrzymuje cenę w wysokości 4,50 zł za 1 kg wagi żywej netto.
Uwagi:
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »