Zm.: uchwała Rady Ministrów z dnia 10 czerwca 1950 r. Instrukcja Nr 8 w sprawie organizacji wewnętrznej i etatów wydziałów prezydiów rad narodowych.

Monitor Polski

M.P.1950.A-129.1610

Akt jednorazowy
Wersja od: 11 grudnia 1950 r.

UCHWAŁA
RADY MINISTRÓW
z dnia 29 listopada 1950 r.
o zmianie uchwały Rady Ministrów z dnia 10 czerwca 1950 r. Instrukcja Nr 8 w sprawie organizacji wewnętrznej i etatów wydziałów prezydiów rad narodowych.

Na podstawie art. 20 ust. 2 ustawy z dnia 20 marca 1950 r. o terenowych organach jednolitej władzy państwowej (Dz. U. R. P. Nr 14, poz. 130) Rada Ministrów uchwala, co następuje:
§ 1 pkt 15 uchwały Rady Ministrów z dnia 10 czerwca 1950 r. Instrukcja Nr 8 w sprawie organizacji wewnętrznej i etatów wydziałów prezydiów rad narodowych (Monitor Polski Nr A-70, poz. 814 i Nr A-100, poz. 1259) otrzymuje brzmienie:
WydziałOddziałZakres spraw
"15. Handlu1. Administracyjno-OrganizacyjnySprawy: administracji handlu, organizacji obrotu, sieci handlu, wyposażenia technicznego zatrudnienia i płac, administracyjno-gospodarcze, transportu i spedycji.
2. PlanowaniaSprawy: instruktażu w zakresie planowania, planów zbiorczych, planowania detalu, planowania żywienia zbiorowego, planowania skupu, planowania przetwórstwa, planowania inwestycji, planowania sieci handlowej, planowania zatrudnienia i kosztów, sprawozdawczości i statystyki.
3. InwestycjiSprawy: planowania wykonawstwa inwestycyjnego, sprawozdawczości inwestycyjnej, dokumentacji technicznej, wykonawstwa inwestycji, zaopatrzenia i nadzoru prac inwestycyjnych.
4. Artykułów PrzemysłowychSprawy: obrotu paliwami płynnymi, artykułami opałowymi, metalowymi, chemicznymi, farmaceutycznymi, budowlanymi, ceramiką, wyrobami drzewnymi, artykułami włókienniczymi, odzieżowymi, skórzanymi, papierniczymi, elektrotechnicznymi i innymi artykułami przemysłowymi oraz sprawozdawczością w tym zakresie.
5. Artykułów Rolnych i SpożywczychSprawy: obrotu zbożem, przetworami zbożowymi, paszą, mięsem i rybami, nabiałem, ziemniakami, owocami, warzywami i ich przetworami, młynów i piekarń, artykułów przemysłu spożywczego, artykułami kolonialnymi i monopolowymi, zaopatrzenia wczasów, zaopatrzenia zakładów żywienia zbiorowego, zaopatrzenia kolonii letnich oraz sprawozdawczości w tym zakresie.
6. Kontraktacji i SkupuSprawy kontraktacji j skupu: zwierząt mleka, drobiu, jaj, zbóż, ziemniaków, owoców i warzyw, skupu odpadków użytkowych, sieci i urządzeń skupu, oraz sprawozdawczości w tym zakresie.
7. CenSprawy statystyki i analizy cen i kosztów, cen maksymalnych i marż zarobkowych, cen usług.
8. Żywienia ZbiorowegoSprawy: planowania żywienia zbiorowego i sprawozdawczości, otwartych zakładów żywienia zbiorowego, stołówek i bufetów przy zakładach pracy, zaopatrzenia surowcowego, wyposażenia technicznego i kontroli wytwórczości.
9. Produkcji TechnicznejSprawy: planów technicznych, postępu i racjonalizacji produkcji, chłodnictwa, urządzeń technicznych i energetyki, gospodarki produktami ubocznymi i odpadkami, kontroli technicznej i jakościowej, nadzoru sanitarnego oraz zaopatrzenia technicznego na odcinku przetwórstwa spożywczego.
10. Kadr i Szkolenia oraz Wojewódzkie Biuro Miejskiego Handlu DetalicznegoSprawy kadr i szkolenia.
Sprawy: planowania, koordynacji oraz nadzoru fachowego nad działalnością przedsiębiorstw Miejskiego Handlu Detalicznego - opracowywanie zbiorczych planów finansowo-gospodarczych i inwestycyjnych tych przedsiębiorstw oraz przedkładanie ich w ustalonym trybie do zatwierdzenia wojewódzkiej radzie narodowej; zatwierdzenie planów sieci i planów finansowo-gospodarczych w ramach zbiorczego planu finansowo-gospodarczego, zatwierdzonego przez wojewódzką radę narodową; zatwierdzania i odwoływania w trybie, określonym przez Ministra Handlu Wewnętrznego, dyrektorów oraz wykonywanie wszystkich czynności, związanych z ogólnym kierownictwem tymi przedsiębiorstwami".