§ 4. - Zasady zatrudniania i wynagradzania muzyków w uspołecznionych zakładach gastronomicznych.
Monitor Polski
M.P.1955.100.1396
Akt utracił moc
Wersja od: 31 października 1955 r.
§ 4.
1.
Czas pracy muzyka zatrudnionego na pełnym etacie wynosi od 24 do 30 godzin w ciągu tygodnia, z tym że muzyk może być obowiązany do pracy w niedzielę, w zamian za co powinien otrzymać jeden dzień wolny od pracy w dzień powszedni. Ustalenie dnia wolnego od pracy następuje po porozumieniu kierownika zakładu z zespołem z góry na okres co najmniej jednego miesiąca.
2.
W ciągu 4-5 godzin pracy w zakładzie muzykom przysługuje jedna 30-minutowa przerwa na posiłek oraz 5-minutowe przerwy po każdej przepracowanej godzinie. Przerwy 5-minutowe po każdej przepracowanej godzinie należą się również muzykom zatrudnionym w niepełnym wymiarze godzin pracy.
3.
Kierownik zakładu może nie częściej niż cztery razy w miesiącu rozłożyć dzienny czas grania zespołu, zatrudnionego na pełnym etacie, na dwa okresy, rozdzielone dłuższą przerwą. Kierownik może ponadto nie częściej niż dwa razy w miesiącu zarządzić - w przypadkach uzasadnionych ważną przyczyną - przesunięcie ustalonego czasu rozpoczęcia pracy, jednakże obowiązany jest zawiadomić o tym zespół na trzy dni przed wyznaczonym terminem.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .