§ 4. - Zasady zatrudniania i wynagradzania muzyków w uspołecznionych zakładach gastronomicznych.

Monitor Polski

M.P.1955.100.1396

Akt utracił moc
Wersja od: 31 października 1955 r.
§  4.
1.
Czas pracy muzyka zatrudnionego na pełnym etacie wynosi od 24 do 30 godzin w ciągu tygodnia, z tym że muzyk może być obowiązany do pracy w niedzielę, w zamian za co powinien otrzymać jeden dzień wolny od pracy w dzień powszedni. Ustalenie dnia wolnego od pracy następuje po porozumieniu kierownika zakładu z zespołem z góry na okres co najmniej jednego miesiąca.
2.
W ciągu 4-5 godzin pracy w zakładzie muzykom przysługuje jedna 30-minutowa przerwa na posiłek oraz 5-minutowe przerwy po każdej przepracowanej godzinie. Przerwy 5-minutowe po każdej przepracowanej godzinie należą się również muzykom zatrudnionym w niepełnym wymiarze godzin pracy.
3.
Kierownik zakładu może nie częściej niż cztery razy w miesiącu rozłożyć dzienny czas grania zespołu, zatrudnionego na pełnym etacie, na dwa okresy, rozdzielone dłuższą przerwą. Kierownik może ponadto nie częściej niż dwa razy w miesiącu zarządzić - w przypadkach uzasadnionych ważną przyczyną - przesunięcie ustalonego czasu rozpoczęcia pracy, jednakże obowiązany jest zawiadomić o tym zespół na trzy dni przed wyznaczonym terminem.