§ 3. - Zasady zaopatrywania prywatnych przedsiębiorstw handlu detalicznego i zakładów przemysłu gastronomicznego.

Monitor Polski

M.P.1965.45.254

Akt utracił moc
Wersja od: 7 września 1966 r.
§  3.
1.
Zakup przez prywatne przedsiębiorstwa handlu detalicznego i zakłady przemysłu gastronomicznego od ludności towarów pochodzenia zagranicznego oraz towarów nabytych w instytucjach zajmujących się eksportem wewnętrznym może być dokonywany tylko w ramach określonego w zezwoleniu zakresu działania przedsiębiorstwa. Zakup może być dokonany pod warunkiem dołączenia do dowodu zakupu towarów dowodu odprawy celnej ostatecznej, stwierdzającej, że towar został dopuszczony do obrotu na polskim obszarze celnym, lub dowodu nabycia towaru w instytucji zajmującej się eksportem wewnętrznym.
2.
Jeżeli nabywana jest tylko część artykułów wymienionych w dowodzie odprawy celnej lub w dowodzie nabycia towaru w instytucji zajmującej się eksportem wewnętrznym, nabywca obowiązany jest odnotować w swoich aktach dane dotyczące daty i numeru dowodu celnego lub dowodu nabycia towaru, ilość towaru, na jaką jest wystawiony dowód, oraz nazwę instytucji wystawiającej dowód. Na dowodzie odprawy celnej lub dowodzie zakupu towaru nabywca obowiązany jest odnotować ilość nabytego towaru oraz potwierdzić dokonaną adnotację czytelnym podpisem, datą i pieczęcią przedsiębiorstwa.