§ 8. - Zasady zaopatrywania prywatnych przedsiębiorstw handlu detalicznego i przemysłu gastronomicznego.

Monitor Polski

M.P.1958.23.138

Akt utracił moc
Wersja od: 7 lutego 1962 r.
§  8.
1.
Zaopatrzenie ze źródeł uspołecznionych (§ 1 pkt 5) prywatnych przedsiębiorstw handlu detalicznego artykułami spożywczymi może obejmować:
1)
mąki pszenne, cukier, kasze, pieczywo, wyroby mączno-cukiernicze, suchary;
2)
tłuszcze roślinne, tłuszcze zwierzęce, wyroby wędliniarskie, jaja, przetwory mleczarskie;
3)
sól, miód sztuczny, ocet, musztardę, drożdże, surogaty środków spożywczych;
4)
warzywa, owoce, fasolę, groch, marmoladę;
5)
karmelki i drażetki wszelkie, piwo, wody gazowane, papierosy, zapałki.
2.
Rozszerzenie listy towarów, o której mowa w ust. 1, może następować za zgodą Ministerstwa Handlu Wewnętrznego w porozumieniu z Ministrem Przemysłu Spożywczego i Skupu.