§ 3. - Zasady zaopatrywania prywatnych przedsiębiorstw handlu detalicznego i przemysłu gastronomicznego.

Monitor Polski

M.P.1958.23.138

Akt utracił moc
Wersja od: 7 lutego 1962 r.
§  3. 5
1.
Zakup przez prywatne przedsiębiorstwa handlu detalicznego i przemysłu gastronomicznego od ludności towarów pochodzenia zagranicznego i towarów nabytych przez zbywających w instytucjach zajmujących się eksportem wewnętrznym może być dokonywany tylko w ramach specjalności branżowej, na którą przedsiębiorstwo posiada zezwolenie, i pod warunkiem że do dowodu zakupu tych towarów dołączony zostanie dowód odprawy celnej lub dowód nabycia towaru w instytucji zajmującej się eksportem wewnętrznym.
2.
Jeżeli nabywana jest część artykułów wymienionych w dowodzie odprawy celnej lub w dowodzie nabycia towaru w instytucji zajmującej się eksportem wewnętrznym, posiadacze zezwoleń na prowadzenie prywatnych przedsiębiorstw handlu detalicznego i przemysłu gastronomicznego obowiązani są odnotować w swoich aktach dane dotyczące daty i numeru dowodu celnego (dowodu nabycia towaru w instytucji zajmującej się eksportem wewnętrznym), ilość towaru, na jaką jest wystawiony dowód, oraz nazwę instytucji wystawiającej dowód. Na dowodzie odprawy celnej (dowodzie zakupu towaru w instytucji zajmującej się eksportem wewnętrznym) należy odnotować ilość nabytego towaru oraz potwierdzając dokonaną adnotację czytelnym podpisem, datą oraz pieczęcią sklepu, zwrócić dowód sprzedającemu.
5 § 3:

- zmieniony przez § 1 pkt 3 zarządzenia z dnia 30 grudnia 1958 r. (M.P.59.6.26) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 11 sierpnia 1958 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 2 zarządzenia z dnia 23 stycznia 1962 r. (M.P.62.11.38) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 7 lutego 1962 r.