§ 4. - Zasady ustalania oraz wysokość należności przysługujących pracownikom z tytułu podróży służbowej poza granicami kraju.

Monitor Polski

M.P.1996.34.346

Akt utracił moc
Wersja od: 1 maja 1997 r.
§  4.
1.
Dieta jest przeznaczona na pokrycie kosztów wyżywienia i inne drobne wydatki.
2.
Wysokość diety za dobę podróży służbowej w poszczególnych państwach określa załącznik do zarządzenia.
3.
Kwota diety, o której mowa w ust. 2, będzie ulegała podwyższeniu stosownie do wskaźnika wzrostu wynagrodzenia walutowego w grupie zaszeregowania IXb, ustalonego dla danego państwa na podstawie odrębnych przepisów regulujących wynagrodzenia i świadczenia pracowników polskich placówek dyplomatycznych i urzędów konsularnych.
4.
Podwyższenie diety wprowadza się począwszy od pierwszego dnia miesiąca następującego po dacie wejścia w życie przepisu wprowadzającego podwyżkę wynagrodzenia, o którym mowa w ust. 3.
5.
Dieta przysługuje w wysokości obowiązującej dla docelowego państwa podróży służbowej.
6.
Przy obliczaniu diet stosuje się następujące zasady:
1)
za każdą dobę przysługuje dieta w pełnej wysokości,
2)
za niepełną dobę:
a)
do 8 godzin - przysługuje 1/3 diety,
b)
ponad 8 do 12 godzin - przysługuje 1/2 diety,
c)
ponad 12 godzin - przysługuje dieta w pełnej wysokości.