Zasady tworzenia zespołów rolników indywidualnych, specjalizacji i kooperacji w rolnictwie.
M.P.1976.19.88
Akt utracił mocZARZĄDZENIE
MINISTRÓW ROLNICTWA I FINANSÓW
z dnia 22 kwietnia 1976 r.
w sprawie zasad tworzenia zespołów rolników indywidualnych, specjalizacji i kooperacji w rolnictwie.
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
WARUNKI ZALICZANIA GOSPODARSTW INDYWIDUALNYCH I ZESPOŁÓW ROLNIKÓW DO GOSPODARSTW SPECJALISTYCZNYCH W OKREŚLONYCH KIERUNKACH PRODUKCJI ROŚLINNEJ
WARUNKI ZALICZANIA GOSPODARSTW INDYWIDUALNYCH I ZESPOŁÓW ROLNIKÓW DO GOSPODARSTW SPECJALISTYCZNYCH W OKREŚLONYCH KIERUNKACH PRODUKCJI ROŚLINNEJ
Lp. | Kierunek specjalizacji w produkcji roślinnej | Docelowa powierzchnia upraw, będących przedmiotem specjalizacji, objęta umowami na dostawę ziemiopłodów | ||
Udział w powierzchni | Powierzchnia objęta umowami przypadająca na: | |||
zasiewów gospodarstwa lub zespołu | gospodarstwo indywidualne | zespół rolników | ||
1 | Rośliny oleiste, włókniste, buraki cukrowe, cykoria, wiklina - razem powierzchnia uprawy | 30% | 3 ha | 9 ha |
2 | Tytoń lub zioła | 15% | 0,80 ha | 2,50 ha |
3 | Chmiel | 15% | 1,50 ha | 4 ha |
4 | Ziemniaki | 25% | 2 ha | 6 ha |
5 | Kukurydza na ziarno | 35% | 3 ha | 9 ha |
6 | Nasiona rolnicze | 20% | 2 ha | 6 ha |
7 | Nasiona ogrodnicze i szkółkarstwo | 15% | 0,50 ha | 2 ha |
8 | Owoce jagodowe i pestkowe | 30% | 1 ha | 5 ha |
9 | Owoce ziarnkowe | 50% | 3 ha | 10 ha |
10 | Warzywa gruntowe | 30% | 2 ha | 5 ha |
11 | Warzywa i owoce - łączna powierzchnia ich uprawy | 60% | 2 ha | 6 ha |
12 | Warzywa przyspieszone z inspektów i tuneli foliowych | x | 1.000 m2 | 2.500 m2 |
13 | Warzywa szklarniowe | x | 600 m2 | 1.800 m2 |
14 | Pieczarki | x | 400 m2 | 1.000 m2 |
ZAŁĄCZNIK Nr 2
WARUNKI ZALICZANIA GOSPODARSTW INDYWIDUALNYCH I ZESPOŁÓW ROLNIKÓW DO GOSPODARSTW SPECJALISTYCZNYCH W OKREŚLONYCH KIERUNKACH PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ
WARUNKI ZALICZANIA GOSPODARSTW INDYWIDUALNYCH I ZESPOŁÓW ROLNIKÓW DO GOSPODARSTW SPECJALISTYCZNYCH W OKREŚLONYCH KIERUNKACH PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ
Lp. | Rodzaj | Wyszczególnienie | Wielkość produkcji w skali rocznej | |
specjalizacji | gospodarstwo indywidualne | zespół rolników | ||
1 | Bydło mleczne | Towarowa produkcja mleka: | 3.000 l | 3.000 l |
- z 1 ha użytków rolnych | ||||
- na gospodarstwo, zespół | 18.000 l | 60.000 l | ||
2 | Bydło mleczne i młode bydło rzeźne | Towarowa produkcja mleka: | 2.500 l | 2.500 l |
- z 1 ha użytków rolnych | ||||
- na gospodarstwo, zespół | 15.000 l | 45.000 l | ||
Towarowa produkcja żywca: | ||||
- z 1 ha użytków rolnych | 250 kg | 250 kg | ||
- na gospodarstwo, zespół | 1.500 kg | 4.500 kg | ||
3 | Młode bydło rzeźne | Towarowa produkcja żywca: | ||
- z 1 ha użytków rolnych | 1.000 kg | 1.000 kg | ||
- na gospodarstwo, zespół | 6.000 kg | 20.000 kg | ||
4 | Trzoda chlewna | Towarowa produkcja żywca: | ||
- z 1 ha użytków rolnych | 800 kg | 800 kg | ||
- na gospodarstwo, zespół | 4.000 kg | 12.000 kg | ||
5 | Owce | Towarowa produkcja z 1 ha: | ||
- wełny | 35 kg | 35 kg | ||
- żywca | 250 kg | 250 kg | ||
Towarowa produkcja na gospodarstwo, zespół: | ||||
- wełny | 210 kg | 630 kg | ||
- żywca | 1.500 kg | 4.500 kg | ||
6 | Produkcja drobiarska*) | Towarowa produkcja na gospodarstwo, zespół: | ||
- kurczęta rzeźne | 60.000 kg | 180.000 kg | ||
- kaczki rzeźne | 30.000 kg | 90.000 kg | ||
- indyki rzeźne | 20.000 kg | 60.000 kg | ||
- gęsi rzeźne | 6.000 kg | 18.000 kg | ||
- jaja spożywcze | 18.000 kg | 80.000 kg | ||
7 | Pasieki pszczele | Liczba pni | 30 szt. | 100 szt. |
Towarowa produkcja miodu | 300 kg | 1.000 kg | ||
8 | Ryby | Towarowa produkcja z 1 ha lustra wody: | 300 kg | 400 kg |
- ryby konsumpcyjnej | ||||
- narybku i kroczków | 250 kg | 300 kg |
Uwaga 2: Przy obliczaniu produkcji towarowej dla bydła mlecznego i młodego bydła rzeźnego (lp. 2) może być stosowane przeliczenie mleka na żywiec w relacji 6 l mleka = 1 kg żywca lub 1 kg żywca = 6 l mleka. Przy obliczaniu produkcji towarowej pod lp. 5 - owce może być stosowane przeliczenie produkcji wełny na żywiec w relacji 0,1 kg wełny = 1 kg żywca lub 1 kg żywca = 0,1 kg wełny.
*) Zaliczenie ferm hodowlanych drobiu do gospodarstw specjalistycznych następuje na podstawie odrębnych kryteriów, ustalonych przez Dyrektora Naczelnego Zjednoczenia Produkcji Drobiarskiej "Poldrob" w porozumieniu z Ministerstwami Rolnictwa i Przemysłu Spożywczego i Skupu.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »