§ 1. - Zasady prowadzenia stołówek pracowniczych i tworzenie oddziałów zaopatrzenia robotniczego.

Monitor Polski

M.P.1951.A-19.246

Akt utracił moc
Wersja od: 12 lipca 1956 r.
§  1.
1.
Stołówka może być prowadzona przez spółdzielnię spożywców, jeżeli liczba konsumentów nie jest mniejsza niż 80. Wyjątek od tej zasady ustala Minister Handlu Wewnętrznego.
2.
Przewodniczący Państwowej Komisji Planowania Gospodarczego na wniosek zainteresowanych ministrów określi zakłady pracy o znaczeniu kluczowym dla gospodarki narodowej, w których stołówki prowadzone będą we własnym zakresie (§ 3).
3. 1
Uchwała niniejsza nie odnosi się do:
a)
stołówek przy zakładach pracy, nie prowadzonych przez spółdzielnie spożywców ani przez komórki zaopatrzenia robotniczego,
b)
stołówek przy bursach, szkołach, szpitalach itp. instytucjach, których budżety obejmują wyżywienie osób korzystających ze świadczeń tych instytucji,
c)
stołówek prowadzonych w ramach resortów Ministerstwa Bezpieczeństwa Publicznego i Ministerstwa Obrony Narodowej.
1 § 1 ust. 3 zmieniony przez obwieszczenie z dnia 20 marca 1951 r. o sprostowaniu błędu (M.P.51.A-26.330).