Zasady prowadzenia stołówek pracowniczych i tworzenie oddziałów zaopatrzenia robotniczego.
M.P.1951.A-19.246
Akt utracił mocUCHWAŁA Nr 118
PREZYDIUM RZĄDU
z dnia 21 lutego 1951 r.
w sprawie zasad prowadzenia stołówek pracowniczych i tworzenia oddziałów zaopatrzenia robotniczego. *
W myśl założeń zakreślonych planem 6-letnim stołówki pracownicze mają swoim zasiągiem działania objąć 500.000 osób żywionych dziennie. Istniejący dotychczas system prowadzenia stołówek nie zabezpiecza należycie interesów konsumentów, zwłaszcza w większych skupiskach robotniczych oraz w skupiskach oddalonych od większych centrów miejskich.
W liczbie około 1.400 stołówek obecnie funkcjonujących istnieje stołówek mniejszych ponad 1.000, średnich około 300, a większych, liczących ponad 1.000 stołowników, zaledwie kilka. Równocześnie w całym szeregu miejscowości oddalonych od dużych centrów miejskich znajdują się zakłady przemysłowe o kluczowym znaczeniu dla Państwa, w których brak jest nie tylko należycie urządzonych stołówek, ale i zaopatrzenie klasy robotniczej w artykuły spożywcze i przemysłowe jest nie wystarczające. Z tego wynika, iż musi być położony większy nacisk na rozwój stołówek i zaopatrzenie robotnicze przy dużych zakładach pracy.
Dla zabezpieczenia interesów mas pracujących należy podjąć szeroką akcję rozwoju form zaopatrzenia robotniczego przez tworzenie specjalnych punktów handlu detalicznego i usługowego.
Dla podniesienia poziomu funkcjonowania stołówek pracowniczych należy nadać właściwe formy organizacyjne dla instytucji prowadzących stołówki, ustalić zasady ich prowadzenia, zapewnić dopływ wykwalifikowanych kadr, zagwarantować zaopatrzenie materiałowo-techniczne oraz wprowadzić obowiązujące receptury posiłków.
W związku z tym Prezydium Rządu uchwala, co następuje: