§ 7. - Zasady organizacji żywienia przyzakładowego w zakładach pracy.
Monitor Polski
M.P.1972.11.81
Akt utracił moc Wersja od: 3 września 1973 r.
§ 7.
1.
Żywienie przyzakładowe zlecone innemu zakładowi pracy może być prowadzone: 1)
na terenie zakładu pracy zleceniodawcy w formie:a)
dostawy przez zleceniobiorcę gotowych posiłków i półproduktów do placówek żywienia przyzakładowego, prowadzonych przez zakład pracy zleceniodawcy,b)
dostawy gotowych posiłków i półproduktów oraz wydawania gotowych posiłków przez zleceniobiorcę w placówkach żywienia przyzakładowego zleceniodawcy lub w miejscu wskazanym przez zleceniodawcę,c)
placówek żywienia przyzakładowego, 2)
w placówkach żywienia przyzakładowego zleceniobiorcy, 3)
w zakładzie żywienia o charakterze placówki międzyzakładowej dla położonych w pobliżu zakładów pracy zleceniodawców.2.
Przy zawieraniu umowy z innym zakładem pracy obowiązują następujące zasady rozliczeń między stronami: 1)
w razie dostawy (ust. 1 pkt 1 lit. a) lub dostawy i wydawania posiłków (ust. 1 pkt 1 lit. b) zleceniodawca pokrywa pełne koszty produkcji i dostawy bądź produkcji, dostawy i wydawania posiłków oraz dodatkowy narzut zleceniobiorcy w wysokości do 2% wartości dostarczanych posiłków, liczonej według cen płaconych przez zleceniodawcę, 2)
w razie prowadzenia przez zleceniobiorcę placówki żywienia przyzakładowego na terenie zakładu pracy zleceniodawcy (ust. 1 pkt 1 lit. c) stosuje się zasady określone w § 6 ust. 2 pkt 3, 3)
zakład pracy, którego pracownicy korzystają z usług żywieniowych prowadzonych w pomieszczeniach innego zakładu pracy (ust. 1 pkt 2 i 3), obowiązany jest do partycypowania w kosztach proporcjonalnie do liczby pracowników korzystających z tych usług.