§ 1. - Zasady organizacji żywienia przyzakładowego w zakładach pracy.

Monitor Polski

M.P.1972.11.81

Akt utracił moc
Wersja od: 3 września 1973 r.
§  1.
1.
Zarządzenie ustala zasady organizacji żywienia przyzakładowego prowadzonego na rzecz pracowników oraz innych uprawnionych osób w przedsiębiorstwach państwowych i ich jednostkach nadrzędnych, w jednostkach budżetowych i w organizacjach społecznych, które otrzymują dotacje z budżetu państwa, zwanych dalej "zakładami pracy".
2.
Zarządzenie nie dotyczy:

- państwowych przedsiębiorstw gospodarki rolnej i państwowych gospodarstw rolnych podległych Ministrowi Rolnictwa lub przez niego nadzorowanych,

- jednostek (instytucji) wojskowych podległych Ministrowi Obrony Narodowej, z wyjątkiem przedsiębiorstw resortu obrony narodowej,

- zakładów określonych przez Ministra Sprawiedliwości,

- jednostek podległych Ministrowi Spraw Wewnętrznych, z wyjątkiem Komendy Głównej Straży Pożarnych, Głównego Urzędu Geodezji i Kartografii oraz przedsiębiorstw tego resortu,

- zakładów, w których żywienie prowadzone jest przez jednostki podległe Centrali Handlowej "Konsumy", a których pracownicy są uprawnieni do korzystania z żywienia na odrębnych zasadach,

- zamkniętych zakładów opieki zdrowotnej i zakładów opieki społecznej.