§ 3. - Zasady odpłatności konsumentów za korzystanie z żywienia przyzakładowego oraz pokrywania kosztów tego żywienia.

Monitor Polski

M.P.1982.13.98 t.j.

Akt utracił moc
Wersja od: 1 maja 1990 r.
§  3.
1.
Jeżeli nie ma możliwości zorganizowania żywienia pracowników w zakładach gastronomicznych sieci zamkniętej, zakłady pracy mogą zorganizować żywienie przyzakładowe pracowników w uspołecznionych zakładach gastronomicznych sieci otwartej w granicach posiadanych przez te zakłady rezerw zdolności produkcyjno-usługowych.
2.
Do zlecenia żywienia pracowników w uspołecznionych zakładach gastronomicznych sieci otwartej są uprawnione:
1)
jednostki organizacyjne prowadzące działalność w rozproszonych placówkach,
2)
zakłady pracy zwarte, w których brak jest możliwości zorganizowania własnej stołówki lub zlecenia żywienia innemu zakładowi pracy.
3.
W uspołecznionych zakładach gastronomicznych sieci otwartej, prowadzących żywienie przyzakładowe pracowników, nie można ograniczać usług gastronomicznych świadczonych konsumentom indywidualnym.
4. 2
Minister Rynku Wewnętrznego ustala zasady organizacji żywienia przyzakładowego; nie dotyczy to zasad organizacji żywienia przyzakładowego w państwowych przedsiębiorstwach gospodarki rolnej oraz w państwowych gospodarstwach rolnych, dla których organem założycielskim jest Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej lub właściwy terenowy organ administracji państwowej.
2 § 3 ust. 4 zmieniony przez § 1 pkt 2 uchwały z dnia 30 marca 1990 r. (M.P.90.1.83) zmieniającej nin. zarządzenie z dniem 1 maja 1990 r.