§ 5. - Zasady kalkulacji w uspołecznionych przedsiębiorstwach gastronomicznych.
Monitor Polski
M.P.1951.A-31.393
Akt utracił moc
Wersja od: 11 czerwca 1951 r.
§ 5.
1.
Do cen, ustalonych z zachowaniem przepisów § 4, mogą być doliczane w porze nocnej (po godzinie 22) lub w czasie występów artystycznych albo w okresie działalności rozrywkowej (orkiestra, dancing) specjalne dodatki;
a)
bądź w formie procentowego doliczenia do rachunków w granicach do 15%,
b)
bądź w formie pobierania należności za karty wstępu.
2.
Wprowadzenie dodatków określonych w ust. 1 i ich wysokość podlega zatwierdzeniu przez komisję cennikową przy prezydium wojewódzkiej rady narodowej.
3.
W przypadku pobierania specjalnego dodatku w formie ustalonej w ust. 1 pkt b) pobrana należność za kartę wstępu powinna być odliczona od należności za konsumpcję, jeżeli należność za konsumpcję przekroczy cenę karty wstępu.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .